Economia 28/11/2018

Si Espanya recaptés com la mitjana europea tindria 73.500 M€ anuals més

Només Irlanda té una pressió fiscal més baixa a l’Europa Occidental

Leandre Ibar
3 min

BarcelonaEspanya hauria recaptat gairebé 73.500 milions d’euros addicionals el 2017 si hagués tingut la mateixa pressió fiscal que els països de la zona euro. Actualment Espanya és el desè país de la Unió Europea que menys impostos va recaptar en proporció al conjunt de la seva economia, lluny d’estats de característiques similars com ara França, Itàlia, Portugal o Alemanya, així com de la mitjana europea, segons dades publicades ahir per Eurostat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En concret, el sector públic espanyol va recaptar el 2017 un 34,5% del producte interior brut (PIB) -és a dir, del conjunt de l’economia-, quatre dècimes més que el 2016, un fet destacable tenint en compte que, amb la recuperació en marxa, el PIB espanyol va créixer per sobre del 4% l’any passat. Pel que fa a la mitjana de la Unió Europea, el 2017 la pressió fiscal va ser d’un 40,2%, i la de la zona euro, d’un 41,4%. L’any anterior havia sigut, respectivament, d’un 39,9% i d’un 41,2%. D’aquesta manera, si a Espanya s’apliqués una pressió fiscal igual que la mitjana dels països que comparteixen la moneda única, les administracions públiques haurien ingressat l’any passat quasi 73.500 milions extres.

Per sota dels països veïns

Les dades d’Espanya contrasten amb les de la resta de països de l’Europa Occidental i se situen al nivell d’economies més petites i que han accedit molt més recentment a la UE. En aquest sentit, nou dels 28 estats membres van recaptar menys: Irlanda, Romania, Bulgària, Lituània, Letònia, Estònia, Eslovàquia, Malta i Xipre. Tres d’aquests països -Irlanda, Malta i Xipre- han aparegut fins fa pocs anys en molts dels llistats independents de paradisos fiscals, mentre que la resta han sigut economies integrades al bloc soviètic durant dècades, amb un nivell de desenvolupament encara inferior a la mitjana europea.

En comparació amb els estats del seu entorn amb teixits econòmics similars, Espanya va quedar quasi 14 punts per sota de França (48,4%), 12,8 punts per sota de Bèlgica (47,3), gairebé vuit punts per sota d’Itàlia i Àustria (42,4% en tots dos casos), sis punts per sota d’Alemanya (40,5%) i 2,4 punts per sota de Portugal (36,9%). També Grècia, malgrat ser el país de la UE amb les finances públiques més afectades per la crisi, va recaptar més que Espanya, amb un 41,8% de recaptació sobre el PIB, és a dir, 7,3 punts per sobre. Justament per fer front als pagaments de deute arran de la crisi imposats pels rescats financers, Grècia és un dels països que més ha augmentat la pressió fiscal en els últims deu anys.

A escala europea, a més de França i Bèlgica, que són els que lideren el rànquing, destaca la forta pressió fiscal als tres països nòrdics de la UE: Dinamarca, Suècia i Finlàndia. Tots tres se situen per damunt del 43%. Fins i tot el Regne Unit, que seguint la tradició més liberal pròpia dels països anglosaxons acostuma a tenir una pressió fiscal baixa, supera Espanya per gairebé un punt percentual.

El tercer amb menys IVA

Mentre que Bèlgica, Itàlia i els escandinaus van recaptar gran part dels seus impostos taxant els salaris, Espanya només va sumar amb aquest mètode un 7,5% del PIB, quasi dos punts per sota de la mitjana europea. Pel que fa a l’impost sobre el valor afegit (IVA), Espanya va ser el quart país que menys va recaptar, per sobre només de Luxemburg, Irlanda i Itàlia. L’IVA a Espanya va acumular el 2017 l’equivalent al 6,5% del PIB, quan a la zona euro va ser del 6,9%.

stats