Aval de Merkel a la candidatura de De Guindos a la presidència de l'Eurogrup

"Va ser un ministre d'Economia excel·lent per a Espanya en temps difícils", assenyala la cancellera, que no deixa clar si promocionarà Arias Cañete per a una comissaria de pes

Aquest dilluns s'ha girat la truita a Santiago de Compostel·la. Perduts els suports a França, Itàlia i fins i tot el Regne Unit, la cancellera alemanya, Angela Merkel, s'ha desfet en elogis al president espanyol, Mariano Rajoy, que l'ha convidada durant dos dies a la seva ciutat natal. No en va, Espanya s'ha convertit, paradoxalment, en el país que creix més de l'eurozona en l'últim trimestre, mentre que la locomotora europea ha reculat. S'han canviat els papers i Merkel ha confirmat el regalet que esperava des de fa temps el president espanyol: Alemanya donarà suport a la candidatura del ministre d'Economia, Luis de Guindos, a la presidència de l'Eurogrup.

"Quan acabi el termini de l'actual president de l'Eurogrup (Jeroen Dijsselbloem), donarem suport a la candidatura de Luis de Guindos", ha dit la cancellera en la roda de premsa posterior a la reunió oficial d'hora i mitja entre Rajoy i Merkel a Santiago de Compostel·la. El principal escull per a De Guindos és que l'holandès Dijsselbloem no té cap intenció de deixar la posició de Mr. Euro. El seu mandat no s'acaba fins a mitjans del 2015, seria llavors quan De Guindos podria desembarcar finalment a Brussel·les, amb el dubte de si abandonaria la cartera d'Economia o bé compaginaria tots dos càrrecs.

Merkel s'ha desfet en elogis a De Guindos: "Comparteixo clarament els criteris de Mariano Rajoy en el sentit que Luis de Guindos va ser un ministre d'Economia excel·lent a Espanya en temps difícils".

La cancellera, en canvi, no s'ha volgut posicionar sobre la candidatura de l'exministre i eurodiputat popular Miguel Arias Cañete a comissari europeu. Rajoy ha volgut temptejar aquests dies a Galícia el terreny perquè l'exministre aconsegueixi un càrrec de pes, com per exemple la comissaria de Comerç. Merkel, però, ha dit que és potestat dels estats presentar la seva candidatura i que no s'hi posicionarà. Està previst que la designació de càrrecs es debati en el consell europeu d'aquest dissabte.

Més continguts de