Economia 13/01/2020

Foment carrega contra el Govern: "Els catalans no podem suportar més pressió fiscal"

Sánchez Llibre qualifica de confiscatoris els impostos a Catalunya

Xavier Grau
3 min
Sanchez Llibre president del Foment del Treball

BarcelonaEl president de la patronal Foment del Treball, Josep Sánchez llibre, ha fet aquest dilluns una dura crítica a la política de fiscalitat del Govern, que ha qualificat de confiscatòria. Sánchez Llibre s'ha mostrat molt contundent en el seu discurs davant l'assemblea general de la patronal: "Prou d'apujar els impostos als catalans, prou d'apujar impostos a les empreses i autònoms de Catalunya".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'expolític d'Unió, que fa un any que presideix la patronal Foment del Treball, s'ha adreçat "de manera molt contundent, molt forta, sense ambigüitats, però també dins del respecte i la cordialitat", segons ha dit, al vicepresident i conseller d'Economia, Pere Aragonès, demanant que no apugi els impostos i que per augmentar la recaptació "eixampli la base amb la lluita contra el frau fiscal" i que "reclami més recursos a l'Estat" amb "un nou sistema de finançament o un altre tipus de pactes". Segons Foment, si es rebaixa l'economia submergida del 25% del PIB a un 15% es podrien recaptar a l'Estat 40.000 milions d'euros més.

Davant dels empresaris de Foment, Sánchez Llibre ha volgut exemplificar aquesta pressió fiscal a Catalunya amb una comparació amb Madrid, que és la comunitat amb el PIB més comparable al català. "Els catalans paguen un 10,3% més d'IRPF que un ciutadà de Madrid", ha dit, i ha seguit amb altres exemples, com que els catalans paguen impost de patrimoni i els madrilenys no, i que entre renda i patrimoni els catalans paguen un 40% més que els madrilenys. Altres exemples que ha posat són que a Catalunya es paga un 66% més que a Madrid per transmissions patrimonials, o que a Catalunya es paga per successions i donacions i a Madrid no, i per actes jurídics documentats a Catalunya es paga un 233% més que a Madrid.

A aquestes diferències, argumenta Sánchez Llibre, s'hi han de sumar els impostos que es preveuen en l'avantprojecte de pressupostos del Govern, com el d'establiments turístics, que pujarà fins a un 55%, l'impost sobre els habitatges buits, l'impost sobre begudes ensucrades, que pujarà un 25%, l'impost sobre emissions de CO2 o el nou impost de vehicles de tracció mecànica.

"La pressió fiscal que ens ve a sobre serà insuportable", assegura el president de Foment, que considera que aquesta situació ofegarà els ciutadans i les empreses, els autònoms i l'economia productiva. "Demanem al Govern de la Generalitat, al seu conseller d'Economia i als grups parlamentaris que corregeixin aquest plantejament tan confiscatori", ha exigit Sánchez Llibre.

En la mateixa línia, la patronal que presideix ha demanat no aplicar la pujada de l'IRPF acordada entre el Govern i els comuns a les rendes superiors a 90.000 euros anuals perquè aquesta nova escala autonòmica de l'impost "provoca un augment de la càrrega impositiva sobre la classe mitjana". Foment fa aquesta consideració en un vot particular al dictamen que ha elaborat el Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya (CTESC) en relació amb l'avantprojecte de llei de mesures fiscals i financeres per al 2020, és a dir, amb l'anomenada llei d'acompanyament dels pressupostos d'aquest any.

A més, el president de Foment ha indicat que mentre que als ciutadans se'ls demana aquest esforç, no es veu una contenció de la despesa pública. En aquest sentit, el president de Foment ha demanat analitzar si cal reestructurar seriosament les administracions públiques catalanes i veure si estan sobredimensionades, i en cas que ho estiguin "actuar en conseqüència".

El president de la patronal també tem que el nou govern de coalició a Espanya de PSOE i Podem augmenti els impostos i derogui aspectes de la reforma laboral que va fer el PP "que tan bons resultats havia donat per superar la crisi recent". No obstant això, s'ha felicitat que hi hagi govern a l'Estat, però ha demanat a l'executiu de Pedro Sánchez que busqui el consens amb els agents socials en matèries laborals, econòmiques, fiscals i de pensions. També ha demanat al nou govern espanyol reformes estructurals per a l'economia productiva amb especial referència a la transició energètica i la digitalització.

Diàleg Estat-Generalitat

El president de Foment del Treball ha destacat com un dels principals reptes del nou govern espanyol el diàleg institucional entre l'Estat i Catalunya que "és la manera d'identificar, orientar i resoldre els problemes polítics".

Sánchez Llibre ha dit que espera que el diàleg rebaixi la tensió i vagi introduint el retorn a la normalitat. "Caldrà establir el màxim consens al Parlament de Catalunya i al Congrés dels Diputats perquè els fruits d'aquest diàleg siguin compartits per la societat amb la màxima amplitud política que sigui possible", ha reblat.

stats