Grifols referma el seu pla d'inversions i posa la Xina en el punt de mira

El gegant català d'hemoderivats supera ja els 22.000 treballadors

“Estem convençuts que anem pel bon camí”. Ho ha dit Víctor Grífols Deu, coconseller delegat de Grifols, durant la junta general d’accionistes de la companyia catalana dedicada als derivats de la sang celebrada aquest divendres.

L’acte ha servit per confirmar que l’aposta inversora de Grifols –un indicador fonamental en el sector– es referma i que la Xina és el pròxim gran repte de l’empresa. L’empresa familiar, l’única de les de l’Íbex-35 que ha mantingut la seva seu social a Catalunya, preveu destinar 1.150 milions d’euros en inversions productives fins al 2022. A aquesta xifra s’hi haurien d’afegir els 250 milions de l’any passat. D’aquesta quantitat global, 300 milions aniran a instal·lacions situades a Espanya. Una petita part –uns 23 milions– aniran a la nova planta de Lliçà de Vall (Vallès Oriental).

La inversió total es desglossa en un 60% que es dedicarà a noves instal·lacions i el 40% restant al manteniment de les actuals. Per àrees de negoci, un 66% anirà a la divisió de biociència, un 10% a diagnòstic i un 3% a hospital.

Un nou estudi referma l'avenç científic de Grifols contra l'Alzheimer

L’altre gran tema de la junta ha sigut el desembarcament de la companyia a la Xina a través de l’acord amb Shanghai RAAS. La companyia ha admès que hi ha riscos a causa de la tradició del gegant asiàtic de copiar productes de companyies occidentals, però Grífols Deu ha sigut clar: “Ens poden copiar, i potser tindran la recepta, però no el cuiner”. El seu pare, el president Víctor Grífols Roura, ha pres la paraula en la mateixa línia: “És difícil, ho copien tot, però crec que cal entrar-hi perquè és un mercat espectacular”. I ha afegit: “Serà llarg i complicat, però confiem que sortirà tot bé”.

22.000 empleats

La companyia presumeix d’haver superat els 22.000 treballadors, amb un 60% de dones i un 98% de contractes fixos. A més, està segura que la guerra comercial entre els Estats Units i la Xina no l'afectarà. “Juguem una altra lliga”, ha afirmat Raimon Grífols, l’altre conseller delegat.

L’única incomoditat dels dos màxims executius ha arribat al parlar del deute. “És conseqüència de la nostra estratègia i estem treballant perquè es redueixi”, ha manifestat Grífols Deu.

Les retribucions, en el punt de mira

El bon moment que travessa Grifols els últims anys ha fet de les seves juntes d’accionistes veritables actes de reconeixement als gestors. Potser per això aquest cop ha sorprès que el punt que ha comptat amb menys suport de la junta de l’empresa hagi sigut el de l’informe consultiu de remuneracions, que ha tingut poc més d'un 60% de suport. Tots els punts de l’ordre del dia s'han aprovat folgadament.