El jutge investiga Telefónica i Lazard per delictes relacionats amb el patrimoni de Rodrigo Rato

Vol saber si hi va haver pagament de comissions il·legals

El jutge d'instrucció 31 de Madrid, Antonio Serrano-Arnal, investiga com a persones jurídiques Telefónica i Lazard en relació amb les presumptes irregularitats en el patrimoni de l'expresident de Bankia i exvicepresident del Govern espanyol Rodrigo Rato, han informat a Europa Press fonts jurídiques.

El jutge, que investiga la comissió de diversos delictes per frau fiscal, blanqueig de capitals, corrupció entre particulars i administració deslleial, va prendre declaració el passat 19 de febrer a Rato i al seu soci Domingo Plazas. Aquell dia, dins de la peça secreta que s'instrueix als jutjats de Madrid, també van declarar quatre persones més, entre les quals hi ha el secretari general i del consell d'administració de Telefónica, Ramiro Sánchez de Lerín, i el conseller delegat de Lazard Assessors Financers, Pedro Pasquín.

Les esmentades fonts han explicat que aquest dimecres han declarat els representants legals de Telefónica i Lazard, després que el jutge cités a les dues empreses com a persones jurídiques, figura introduïda en l'última reforma del Codi Penal.

En una resolució feta públic el passat 3 de març, el jutge Serrano-Arnal investiga les presumptes comissions il·legals rebudes per Rato, entre les quals hi ha les del banc d'inversions privades Lazard. L'expresident de Bankia va reconèixer davant del jutge el mes d'octubre passat haver rebut de Lazard, on va treballar-hi abans del seu nomenament com a president de Caja Madrid, un "crèdit pont" de dos milions de dòlars que va tornar quan van vèncer unes obligacions sobre accions incloses en el seu contracte.

Rato va negar haver afavorit la concessió de contractes de Bankia a Lazard i va precisar que el banc d'inversions era assessor de Caja Madrid abans que ell fos president. Després del seu nomenament, Lazard va participar com a assessor en la fusió de les set caixes que van conformar Bankia i en la seva sortida a Borsa. "Per ser assessor en la fusió no hi va haver cap concurs", va precisar Rato, que va admetre que va decidir designar per a aquesta funció la seva anterior empresa, "després d'escoltar altres criteris".

Pagaments

Sánchez de Lerín va ser qui va signar el contracte entre Telefónica i Kradonara, empresa propietat de Rato que es troba al centre de la investigació judicial per ser clau en el patrimoni presumptament irregular de l'exdirector-gerent de l'FMI, per a la realització d'informes d'assessorament pels quals va rebre 726.000 euros entre el gener del 2013 i l'abril del 2015, segons avança 'El Español'.

El jutge investiga si Rato va rebre diners de les comissions dels contractes publicitaris en la sortida a Borsa de Bankia i també el cobrament d'un milió d'origen desconegut enviat per Kradonara i Vivaway, a més d'altres pagaments procedents de Telefónica i ingressos defraudats a Hisenda procedents de l'assistència a congressos i conferències. El Jutjat d'Instrucció 31 de Madrid manté imputades una altra desena de persones en aquest procediment.