Economia 03/09/2014

La UE declara il·legal l'impost de successions i donacions espanyol

El Tribunal de Justícia de la UE determina que viola la legislació comunitària en diferenciar entre residents i no residents

Efe
2 min

Brusel·lesEl Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha declarat il·legal l'impost de successions i donacions de l'estat espanyol. La sentència diu que l'impost viola la legislació comunitària ja que diferencia entre residents i no residents a l'hora d'aplicar les reduccions fiscals.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El veredicte respon a un recurs interposat contra Espanya el març del 2012 per la Comissió Europea, que va considerar que alguns aspectes de la legislació de l'impost eren incompatibles amb Tractat de Funcionament de la UE perquè afectaven la lliure circulació de persones i de capitals.

El Tribunal de Justícia accepta les al·legacions d'Espanya respecte a la lliure circulació de persones, perquè la CE no ha demostrat que la legislació espanyola pugui influir en aquesta llibertat, però confirma que l'impost "restringeix la lliure circulació de capitals".

A Espanya, l'impost sobre successions i donacions s'aplica a tot el territori espanyol menys al País Basc i Navarra, però està cedit a les comunitats autònomes, que poden aprovar normes pròpies per substituir les de l'estat espanyol. Per això, la CE creu que les comunitats autònomes poden establir diverses reduccions fiscals que s'apliquen només en cas de connexió exclusiva amb el territori i que, si exerceixen les competències, els contribuents de les comunitats suportaran una carga fiscal inferior a la imposada per la llei.

A més, la CE considera discriminatori que una persona no resident o que posseeixi un immoble situat fora del territori espanyol no pugui beneficiar-se de les reduccions fiscals. El Tribunal de la UE diu que, "si no poden gaudir dels beneficis fiscals, el valor de la successió o la donació es reduirà" i que "aquesta reducció constitueix una restricció de la lliure circulació de capitals".

El Tribunal de Justícia espanyol assegura que no hi ha cap diferència de tracte entre la situació objectiva d'un resident i la d'un no resident.

El tribunal europeu no accepta els arguments d'Espanya relatius a la persecució de l'objectiu legítim de garantir l'eficàcia dels controls fiscals i la lluita contra l'evasió fiscal dins l'Espai Econòmic Europeu perquè no s'ha demostrat que el fet que no hi hagi un acord d'assistència mútua justifiqui la legislació atacada per la CE.

stats