Economia 15/01/2018

Àbac entra a la restauració amb la compra d’una filial de Heineken

El fons es queda, juntament amb l'equip directiu, Beer & Food

Dani Cordero
2 min
Abac compra Gambrinus i Cruz Blanca a Heineken

BarcelonaÀbac Capital, la gestora de capital creada a Catalunya el 2014, va anunciar ahir el tancament de la seva cinquena operació, que suposa el seu desembarcament al negoci de la restauració. La companyia dirigida per Oriol Pinya ha adquirit a la multinacional holandesa Heineken la seva filial espanyola de restauració, Beer & Food, que entre altres controla les cadenes de bars Gambrinus i La Cruz Blanca.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El grup català ha tirat endavant l’operació coordinat amb l’equip de direcció liderat per Sergio Rivas, que també s’ha quedat amb una part del capital de la societat que aglutina els negocis de cerveseries de Heineken. La societat holandesa feia mesos que tenia aquesta companyia en venda, ja que considera que no és un negoci estratègic i vol centrar-se en la producció de cervesa, que produeix sota diferents marques: la mateixa Heineken, Cruzcampo i Amstel, entre d’altres.

A més de Gambrinus i La Cruz Blanca, Beer & Food també controla la llicència a Espanya de la cadena d’hamburgueseries americana Carl’s Jr. -que té 4.000 establiments a tot el món i acaba d’arribar a Espanya-, d’Official Irish Pub, de La Chelinda i d’Índalo Tapas.

Tot i que Àbac va evitar aclarir el preu de l’operació, la xifra podria quedar molt per sota del màxim d’inversió de la societat de capital, que se situa en 50 milions d’euros. El preu de compra queda condicionat pel fet que Heineken continuarà sent el proveïdor exclusiu de cervesa d’aquestes cadenes, com passa actualment.

Sector amb recorregut

Tot i l’alta competència en el negoci dels bars a Espanya, amb una dels ràtios més alta per població de la Unió Europea, les cadenes de restauració encara tenen recorregut si s’ha de produir un procés de convergència amb la resta de països. Segons les dades del proveïdor sud-africà Bidfood, les grans cadenes de restauració només controlen un 28% del negoci, en el qual predominen els establiments independents. A França aquest percentatge puja fins al 45% i al Regne Unit assoleix un 59%.

Des de la seva creació, Àbac Capital controla Grupo Metalcaucho, Figueras International Seating, Pronokal Group i Plating Brap.

stats