Economia 05/08/2020

Acord entre els treballadors i Nissan per tancar les plantes catalanes

Direcció i sindicats pacten un desenllaç sense tribunals ni ERO dur després d'una marató negociadora

Xavier Grau Del Cerro
2 min
Nissan té previst tancar les tres fàbriques que té a Catalunya al desembre, cosa que deixarà sense feina 2.525 empleats directes.

BarcelonaLa direcció i els sindicats de Nissan han tancat aquest dimecres un acord sobre com fer el tancament de les plantes catalanes després d'una maratoniana reunió, segons han confirmat fonts de la negociació. L'acord està pendent que demà dijous rebi el vistiplau de les assemblees dels treballadors. L'ERO per tancar les plantes de Montcada i Reixac, Sant Andreu de la Barca i la Zona Franca, que en conjunt tenen 2.525 empleats, no es farà fins al desembre del 2021.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El termini per tancar la negociació acabava dimarts, però de facto es va allargar mentre direcció i sindicats reprenien les trobades telemàtiques, amb la mediació de la Generalitat, i amb una última reunió que es va iniciar dimarts a quarts de set de la tarda i que s'ha allargat fins passades les set de la tarda d'aquest dimecres.

La direcció de l'empresa havia fet una última oferta la matinada de dissabte sobre la qual els treballadors s'havien de pronunciar aquest dimarts. Tot i així, al llarg del cap de setmana van reiterar el seu rebuig i l'amenaça de recórrer als tribunals.

Quan semblava que les negociacions es trencaven, ahir dimarts, quan acabava el termini fixat per l'empresa, la Generalitat va convocar per separat les parts com a mediadora i es van reprendre les negociacions, que s'han allargat fins a aquesta tarda. Malgrat l'acord final, durant aquest dimecres hi ha hagut diversos moments en què semblava que no es tancaria el pacte. Els sindicats havien posat com a línia vermella que no hi haguessin acomiadaments traumàtics fins al desembre del 2021.

Sense acomiadaments traumàtics

Finalment, han explicat fonts de la negociació, la direcció ha acceptat aquesta condició, tot i que es permetran les baixes voluntàries, i l'ERO final del tancament no s'aplicarà fins al desembre del 2021. Els treballadors, per la seva banda, posaran fi a la vaga que mantenen des que es va anunciar el tancament i reprendran la producció a finals d'aquest mes d'agost, el dia 24, quan acabin les vacances.

Amb l'acord, l'activitat a Nissan es mantindrà fins a finals del 2021, i no fins al desembre d'aquest any, com havia plantejat en el primer moment la multinacional nipona. Amb aquesta pròrroga es dona temps per buscar un projecte de reindustrialització a les administracions amb la participació de l'empresa. Els empleats actuals de Nissan tindran preferència per treballar en un eventual nou projecte industrial en les instal·lacions del fabricant japonès.

El tancament pot costar a l'empresa, segons algunes fonts, quasi 700 milions d'euros. Només les indemnitzacions als empleats s'endurien més de 400 milions. En el pacte es preveu un pla de prejubilacions per als treballadors de més de 55 anys, amb un complement de fins al 90% del sou fins als 62 anys i la cobertura del conveni amb la Seguretat Social.

Per als menors de 50 anys s'ha pactat una indemnització de 60 dies per any treballat sense topall, i per al col·lectiu d'entre 50 i 54 anys, que no es poden acollir a prejubilacions i per l'edat tenen més difícil trobar una nova feina, es milloren les condicions.

stats