Economia 21/12/2018

El consell de ministres aprova canviar el nom de l'aeroport del Prat per Josep Tarradellas

El Govern recela d'una mesura amb què la Moncloa vol enviar "un missatge de concòrdia i diàleg"

Elisabet Escriche / Marc Toro / Dani Sánchez Ugart
2 min
L'aeroport del Prat passarà a dir-se Josep Tarradellas

BarcelonaEl consell de ministres que s'ha celebrat aquest divendres a Barcelona ha aprovat el canvi de nom de l'aeroport del Prat, que passarà a dir-se Josep Tarradellas. La mesura pretén ser un, segons el govern espanyol, un "gest" cap a Catalunya i una "mesura carregada de simbolisme" en la línia del "camí del diàleg" que vol emprendre el govern espanyol. "Vol ser un missatge de concòrdia, entesa i diàleg", ha dit la portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá a la roda de premsa posterior.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Celaá ha assegurat que la mesura ha sigut comunicada a la Generalitat, als ajuntaments afectats i a la família de Josep Tarradellas, que se sent molt "honorada", segons fonts de la Moncloa. Tanmateix, fonts del Govern han explicat a l'ARA que "no hi ha cap acord ni consens en el nom". Afirmen que el govern de Madrid els ha traslladat la proposta de canvi, però que el Govern els ha demanat que “no ho facin de manera unilateral”. Sobre aquest malestar, Celaá s'ha limitat a dir: "El govern espanyol estima que té un nivell d'acord més que raonable per poder acordar el canvi de nom".

A l'espera que el canvi se li comuniqui "oficialment" al Govern, tal com la Moncloa ha admès que encara s'ha de fer, fonts de la Generalitat espera que la decisió no s'acabi tirant endavant i recorden que hi ha comissions sobre nomenclàtor que s’ocupen d’aquests temes. També deixen clar, però, que no és que tinguin res contra Tarradellas, sinó que és una qüestió de "forma i respecte".

La mesura té una gran càrrega simbòlica, si es té en compte que Tarradellas va ser el president a l'exili durant el franquisme. L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ja ha reaccionat davant aquest canvi de nom a través d'una piulada: "Queda clar quin concepte tenen de Catalunya. Que el nom de la infraestructura més important i estratègica no el puguem decidir, ni tan sols fer propostes, ni ser consultats... és que efectivament ens consideren una possessió", ha assegurat.

En una segona piulada, Puigdemont ha aclarit que la queixa per l'aeroport "no era pel nom". "Era i és per la gestió. Els demanes la gestió i t'imposen un canvi de nom. Els demanes decidir el futur i t'imposen el 155", ha afegit.

stats