Turisme

Airbnb va tancar el 2020 amb un benefici de 914.000 euros a Espanya

Els treballadors de la filial espanyola, que trasllada els ingressos a Irlanda, van guanyar un plus per la sortida a borsa

ARA
2 min
El cofundador i conseller delegat d'Airbnb, Brian Chesky, durant la cerimònia de sortida a borsa.

BarcelonaEl 2020 va ser l'any dels hotels tancats, els avions a mig gas i les destinacions turístiques buidades de visitants, fins i tot en temporada alta. Tot i així, almenys en el miratge dels seus comptes publicats al Registre Mercantil, la societat espanyola d'Airbnb va tancar l'any passat amb beneficis. La plataforma de lloguer vacacional va acabar l'exercici amb uns guanys de 914.120 euros, un salt considerable respecte al 2019, quan el resultat va ser de 346.552 euros.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquesta filial va declarar uns ingressos de 19,8 milions, més del doble respecte als 7,3 milions de l'any anterior, i el resultat d'explotació va ser d'1,2 milions. Cal tenir en compte, però, que el gruix de la facturació del grup a l'Estat (és a dir, el que s'emporta per a les reserves) es trasllada a la seva matriu irlandesa. L'empresa californiana insisteix que la societat espanyola "no està relacionada amb la gestió de plataformes ni amb la prestació de serveis offline", sinó que únicament es dedica als serveis de màrqueting i anàlisi de mercats per a la central.

Recompensa per la sortida a borsa

Les contradiccions també van seguir en l'àmbit laboral. L'empresa va reduir la plantilla espanyola de 41 a 37 treballadors el 2020 i la despesa en salaris de 3,7 a 3,2 milions, però va multiplicar per quatre el cost total en personal fins a 17,1 milions d'euros. Aquesta diferència s'explica perquè als comptes hi apareix un pagament de 12,3 milions en concepte de "retribució al personal liquidada amb instruments de patrimoni". Aquest punt fa referència als plans de retribució de l'empresa per a la plantilla que estaven lligats a la sortida a borsa d'Airbnb, que després de diversos intents de fer el salt a Wall Street es va estrenar als parquets el 9 de desembre del 2020.

En els comptes globals del grup, Airbnb va facturar prop de 2.825 milions de dòlars l'any passat, un 30% menys que en l'últim exercici prepandèmia. En aquest sentit, les pèrdues de la plataforma també es van disparar per sobre dels 4.000 milions. “La nostra activitat va demostrar que Airbnb és resilient i inherentment adaptable", afirmava un dels seus cofundadors, Brian Chesky. En el tercer trimestre del 2021, que coincidia amb l'estiu, Airbnb va registrar uns resultats rècord: gairebé 2.000 milions d'ingressos, un 36% més que el 2019.

stats