Economia 27/08/2019

Alemanya tanca el primer semestre amb un superàvit de 45.300 M€

La caiguda de les exportacions en el segon trimestre castiga el creixement del PIB alemany

Efe
2 min
Angela Merkel és la líder que més ha rebutjat els eurobons / EFE

Wiesbaden (Alemanya)Alemanya ha registrat un superàvit pressupostari de 45.300 milions d'euros en els sis primers mesos del 2019, equivalent al 2,7% del PIB, segons les dades publicades per l'Oficina Federal d'Estadística, Destatis. Tot i així, la contracció de l'economia en el segon trimestre de l'any deixa la principal economia europea molt a prop de la recessió.

El superàvit de les administracions públiques germàniques reflecteix la diferència entre uns ingressos de 791.800 milions i una despesa pública de 746.500 milions, incloent-hi un saldo positiu de 17.700 milions en el cas del govern central i de 12.700 milions dels lands. Per la seva banda, els ajuntaments van registrar un superàvit de 7.100 milions, i la Seguretat Social, de 7.700 milions.

Els ingressos governamentals van augmentar en el primer semestre en 24.600 milions, un 3,2%, gràcies en primer lloc a l'increment de la recaptació d'impostos. A més, la bona marxa del mercat laboral va permetre mantenir l'impacte positiu de les contribucions socials, amb un increment del 4,4%.

La despesa pública, per la seva banda, va registrar un augment del 4,3% durant el primer semestre, amb un creixement del 5,5% en la despesa dels governs locals i del 4,8% en el de la Seguretat Social. Així mateix, en el primer semestre de l'any, els pagaments per interessos d'Alemanya van caure un 10,8% com a conseqüència de l'entorn de baixos tipus d'interès i el nivell inferior de deute.

Caiguda en les exportacions

D'altra banda, la forta caiguda de les exportacions registrada durant el segon trimestre en un context marcat per la guerra comercial ha sigut la causa principal de la contracció del 0,1% del PIB d'Alemanya, enfront del creixement del 0,4% dels tres primers mesos de l'any. Aquestes dades deixen la locomotora europea a la vora de la recessió tècnica, segons ha confirmat la segona estimació de la dada de l'Oficina Federal d'Estadística (Destatis).

"El desenvolupament del comerç exterior va frenar el creixement econòmic en el segon trimestre del 2019", ha indicat l'oficina estadística alemanya, ja que les exportacions van registrar una caiguda trimestral del 1,3%, molt més gran que el retrocés del 0,3% de les importacions.

D'aquesta manera, la balança comercial alemanya va registrar en el segon trimestre de l'any una contribució negativa del 0,5% a l'acompliment econòmic de la principal economia europea.

stats