Agricultura
Economia Alimentació 25/04/2023

Espanya reclamarà activar la reserva de crisi de la PAC per la greu sequera

El govern espanyol assegura que rebaixarà en 1.807 milions d'euros els impostos per a alguns agricultors

3 min
El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, aquest dimarts en roda de premsa.

MADRIDEl govern espanyol assumeix que la situació de sequera que pateix Espanya i, en particular, zones com Catalunya o Andalusia és "excepcional" i afecta, sobretot, el camp. "Estem preocupats, però el sector [primari] sap que els continuarem donant suport en aquesta circumstància difícil", ha expressat el ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres d'aquest dimarts.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

És en aquest context que el govern busca fórmules perquè agricultors i ramaders puguin afrontar les pèrdues econòmiques que es poden derivar de la falta de pluges i, per tant, d'aigua. Entre aquestes solucions, Espanya preveu poder fer ús de la reserva de crisi de la política agrària comuna (PAC), tal com ha detallat el mateix Planas aquest dimarts. Per a això, però, necessita el vistiplau de Brussel·les.

El ministre ha informat que ha enviat una carta al comissari europeu d'Agricultura, Janusz Wojciechowski, amb algunes demandes concretes per "flexibilitzar" la PAC. Entre aquestes demandes hi ha la de poder desbloquejar la "reserva de crisi" de la PAC. Es tracta d'un fons pressupostari que fa de suport en situacions complexes, com pot ser l'actual. A més, en el document enviat a Brussel·les l'executiu espanyol també ha sol·licitat que les comunitats autònomes puguin utilitzar de manera "extraordinària" quantitats no executades del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER).

"Entenem que es dona una circumstància excepcional. Espero una reacció aviat per part de la Comissió Europea, tot i que sé que les decisions tarden un temps; però aquesta està perfectament justificada per l'excepcional situació", ha reiterat el ministre.

A més, el ministre ha detallat que es desbloquejaran un total de 158,21 milions d'euros per a les comunitats autònomes en el marc dels programes de desenvolupament rural (2014-2022) i el Pla Estratègic de la Política Agrària Comuna (PAC). Del total, 11 milions aniran a parar a Catalunya (7 milions en forma de crèdit que formen part dels programes de desenvolupament rural i 4,2 milions més per a intervencions vinculades a la PAC i, per tant, a diners europeus).

Rebaixa del 25% en l'IRPF

Amb tot, el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) ha publicat aquest dimarts un conjunt de modificacions fiscals que suposaran una rebaixa de més de 1.807 milions d'euros per a agricultors i ramaders.

D'una banda, com cada any, el govern espanyol ha publicat l'ordre de mòduls del sector amb una rebaixa mínima del 25% en l'IRPF de l'exercici del 2022. La mesura afectarà uns 800.000 agricultors i ramaders, dels quals 49.000 catalans, i la novetat d'enguany és que incrementa la rebaixa mínima, passant d'un 20 a un 25%. Aquesta reducció Planas l'ha vinculat a la sequera, però també al xoc econòmic provocat per la guerra a Ucraïna. A Catalunya, els 49.000 pagesos afectats per les minoracions veuran una rebaixa conjunta dels impostos de fins a 109 milions d'euros, segons les estimacions del govern espanyol

El BOE també recull una rebaixa específica per a sectors més vulnerables i afectats d'entre el 30 i el 50%. La reducció és del 50% en el cas de l'olivar, l'atmetller i l'apicultura, i del 30% per als cereals, lleguminoses, oleaginoses, per a tots els sectors ramaders, i sectors de la fruita com el pressec, la nectarina o l'albarcoc. En el cas català, les zones més fectades són Lleida i Tarragnoa.

A més, s'estableix una minoració en el rendiment net del 35% per a l'adquisició de gasoil agrícola i del 15% per a la compra de fertilitzants. Cal recordar que aquests dos productes són on més es va notar l'impacte de la inflació l'any passat. Amb tot, les mesures arriben en un moment en què el sector fa temps que demana ajudes davant un escenari que titllen de "catastròfic".

stats