Economia 19/04/2023

La pagesia catalana i l'andalusa, les més afectades per la sequera

Espanya reclama a Europa "flexibilitzar" les ajudes de la PAC per fer front a la falta d'aigua al camp

2 min
Camps de conreu a la Noguera fotografiats avui mateix

MadridCatalunya és una de les zones de l'Estat on més està afectant la sequera, situació que s'ha agreujat en els últims mesos i que podria anar a més. Per fer un seguiment i una anàlisi de la situació, el govern espanyol ha reunit aquest matí un altre cop la taula per la sequera al ministeri d'Agricultura i ha decidit moure fitxa per ajudar els agricultors que estan patint més aquesta situació. Després d'escoltar les peticions dels responsables d'agricultura de totes les comunitats autònomes, el ministeri ha anunciat que reclamarà a la Unió Europea "flexibilitzar" la normativa de les ajudes de la PAC (Política Agrària Comuna) perquè se'n puguin beneficiar els agricultors que es troben amb "especials dificultats" arran de la sequera.

Conreus de cereal a la Noguera, a vista d'ocell

És la principal mesura que el govern espanyol ha pres després de la cimera, en la qual el ministeri també ha decidit convocar una reunió del Fons Espanyol de Garantia Agrària amb les comunitats per "adoptar totes les mesures" en aquest àmbit. A part de reunir totes les comunitats autònomes, la taula també ha escoltat els representants del sector agrari i de regants estatal. El subsecretari d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Ernesto Abati García-Manso, ha presidit la reunió, on s'ha constatat que Catalunya és una de les zones més afectades per la sequera, al costat de les conques del Guadalquivir i de Guadiana.

Catalunya exigeix ajuts i modernitzar els regadius

La consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, s'ha desplaçat fins a Madrid per participar en la trobada, on ha reclamat al govern espanyol un nou decret per la sequera amb més ajuts directes i una modernització dels regadius, especialment del Canal d'Urgell. "Demanem la complicitat per elaborar un conveni en el qual ja estem treballant amb la comunitat de regants per modernitzar d'una vegada per totes aquesta infraestructura cabdal. La Generalitat hi serà amb el que faci falta, però necessitem l'empenta del ministeri a través dels fons del PERTE, que ens permetrien avançar dins el termini i en la forma escaient", ha dit en declaracions als mitjans.

Una petició que Jordà també ha posat per escrit en una carta que ha enviat al ministre d'Agricultura, Luis Planas, i a la titular de Transició Ecològica, Teresa Ribera. La consellera també ha reclamat una reunió bilateral amb el ministeri d'Agricultura per la gravetat de la situació de Catalunya respecte a la resta de territoris de l'Estat. La conca del Guadalquivir, a Andalusia, és una altra de les zones més afectades. És on està situat el Parc Nacional de Doñana, i on el PP i Vox pretenen legalitzar-hi regadius. Precisament el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, visitarà aquest dijous la zona per mostrar la seva oposició al pla de la Junta d'Andalusia.

stats