Alimentació

L'Icex reclama al cava que s'esforci més per exportar

L'agència estatal de comerç exterior veu manca d'interès dels cellers petits a l'hora de vendre a l'estranger

El president del Consell Regulador del Cava, Javier Pagés.
10/11/2025
2 min

Avinyonet del PenedèsEl cava podria fer més per exportar, sobretot per part dels cellers petits. "No estan interessats en el mercat internacional", ha assegurat la directora de la indústria alimentària de l'Icex (l'agència estatal de comerç exterior), María Naranjo, en el marc del II Cava Meeting, una trobada internacional organitzada per la denominació d'origen (DO) Cava a Avinyonet del Penedès (Alt Penedès) que ha reunit més de 90 professionals del sector vitivinícola i una quarantena de cellers.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Tot i que el 64% del cava ja es va destinar a exportació el 2024, Naranjo percep una "manca de vocació internacional" entre els cellers petits. Per a l'Icex, hi ha dos "vins icònics" a l'estat espanyol, el xerès i el cava, per als quals té projectes específics per dotar-los de més visibilitat. Només en el cas del cava, Naranjo ha assegurat que des de l'ICEX han hagut de desconvocar activitats que havien programat per la "manca d'interès empresarial" dels cellers cridats a participar-hi i que s'havien de celebrar en països com el Regne Unit, el Japó, la Xina i els Estats Units.

Sobre els motius, Naranjo ha admès que als cellers petits "se'ls menja el temps" per arribar a tot, però també hi ha solucions per tenir tarannà exportador, com la que s'ha posat en pràctica a la DO Rías Baixas, on hi ha empreses amb departaments internacionals que treballen per a diversos cellers alhora. Al Cava Meeting només hi han pres part caves de guarda superior –amb un mínim de 18 mesos de criança– i Naranjo ha afegit que, malgrat l'existència d'aquestes "joies" vinícoles, als cellers també els "falta confiança per sortir fora".

Les dues ànimes de la DO

El president de la DO Cava, Javier Pagés, ha dit que a l'estranger "no pot ser que hi hagi gent que digui que no els hem anat a veure", cosa que ha qualificat d'"imperdonable", i ha cridat a aprofitar l'oportunitat que brinda el creixent consum d'escumosos, que es desmarca de la davallada del vi en general. A la trobada, també s'han evidenciat les diverses ànimes que conviuen en el cava: mentre que Luciano García-Carrión, propietari del grup que produeix el cava Jaume Serra, ha defensat que vendre més ampolles és "el millor escenari" per a tothom en el sector, cellers més petits han demanat diferenciar millor els diversos territoris que conformen la DO Cava com el Penedès –el Cava és una DO d'abast estatal–, així com les llargues criances.

stats