Immobiliari
Economia 04/05/2023

Amat Immobiliaris va facturar 5,32 milions l'any 2022 malgrat l'aturada del mercat d'obra nova

La immobiliària va reunir 600 persones aquest dimecres a l'Auditori de Barcelona per celebrar els seus 75 anys

2 min
Guifré Homedes i Imma Amat.

BarcelonaLa immobiliària familiar catalana Amat Immobiliaris va tancar l'exercici 2022 amb una facturació de 5,32 milions d'euros, una xifra pràcticament idèntica a la de 2021, segons ha pogut saber l'ARA. El resultat, aquesta vegada, ha estat empès pel bon comportament del mercat de segona mà, que va créixer un 21% tot i afluixar en l'últim trimestre. La nota menys positiva va ser per a les compravendes d'obra nova, que van experimentar una aturada en sec al març per l'increment dels costos de la construcció.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Els projectes es van congelar fins a finals d'any i no va haver-hi temps per a la recuperació, quan també va coincidir amb la pujada dels tipus d'interès", explica el seu director general, Guifré Homedes, en declaracions a aquest diari. La immobiliària té més de 14.477 clients i administra més de 300 comunitats i 2.600 pisos de lloguer, la gran majoria a l'àrea metropolitana de Barcelona.

El mercat d’obra nova segueix instal·lat en la incertesa, sobretot des del punt de vista dels clients, que han topat amb l’increment de preus generalitzat i també amb la pujada de tipus, fet que afecta “el comprador que no té una propietat per vendre”. En aquest sentit, aquell que operi per reposició –és a dir, pugui vendre una propietat per comprar-ne una altra– estarà menys afectat per aquesta dinàmica. També està més protegit el comprador d’habitatge de luxe, que va tenir l’any passat un comportament més estable, explica Homedes, ja que aquest client és menys propens a veure’s afectat per aquestes dinàmiques. Per a aquesta immobiliària, que també gestiona aquest tipus d’immobles, les operacions del segment estan mantenint el ritme de vendes habitual.

Un 2023 amb menor ritme

Homedes assegura que el mercat de segona mà segueix funcionant aquest 2023, però no al ritme d’inicis del 2022. “Hem notat l’interès aquest any de molts nord-americans, que tornen a veure Barcelona com un lloc interessant”, explica Homedes. Aquest tipus de client busca, en general, pisos a l’Eixample. També ha destacat que la transformació energètica del parc immobiliari i l’accés a l’habitatge són els principals reptes del sector. La companyia va celebrar aquest dimecres els seus 75 anys d’història a l’Auditori de Barcelona, on va reunir més de 600 persones, amb personalitats com el president de la Generalitat, Pere Aragonès; els expresidents Torra, Mas i Montilla –Puigdemont hi va intervenir a través d’un vídeo–, així com empresaris i representants de la societat civil catalana.

stats