Turisme
Economia 13/09/2023

Aniversari amb pastís gegant i un mar d’espelmes per al turisme barceloní

Turisme de Barcelona celebra 30 anys del seu naixement amb el repte d'atreure visitants de més qualitat

2 min
Els representants polítics i autoritats durant l'acte de celebració del 30è aniversari de Turisme de Barcelona.

BarcelonaFa 30 anys Barcelona tot just es recuperava de la ressaca dels Jocs Olímpics, i els seus dirigents i empresaris es preguntaven com aprofitar aquella eufòria per convertir la capital catalana en una destinació turística de primer nivell. A la mateixa esplanada de Montjuïc on aleshores passejaven esportistes i espectadors, aquest dimecres s’ha celebrat el balanç d’aquest propòsit. El motiu de la cita era el 30è aniversari de Turisme de Barcelona i el 40è de Barcelona Convention Bureau, dues entitats nascudes amb la missió de promocionar la ciutat arreu del món.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El camí de Barcelona com a imant turístic comença –recordava el president de Turisme de Barcelona, Eduard Torres– als anys 90, quan alguns hotels encara tancaven a l’agost o en cap de setmana. Després de la democratització del turisme de masses i molta col·laboració publicoprivada, el present és molt diferent. "Vam ser conscients de les externalitats negatives i van sorgir veus crítiques cap al turisme", ha recordat Torres. En el seu paper, ha reivindicat els esforços per limitar i ordenar l’oferta d’allotjaments i s’ha mostrat conscient que, després de l’aturada de la pandèmia, el nombre de visitants tornarà a créixer i caldrà donar resposta a les inquietuds de la ciutadania per "fer de Barcelona una destinació sostenible".

L’acte ha aprofitat per fer gala d’algunes personalitats catalanes vinculades a sectors que cada any també atreuen més visitants cap a la capital catalana. Per exemple, la cuinera Carme Ruscalleda, que ha defensat com la "marca Barcelona" l’ha convertida "en una ciutat desitjada per a tothom", encara que el turisme va començar a arribar sol, sense que hi hagués una infraestructura. "Hem arribat a la primera fita, que era passar de 4,5 milions de pernoctacions a 19 milions. La segona fita és que el perfil d’aquest usuari de la ciutat es vagi reconvertint en un visitant sostenible, respectuós i que estimi la ciutat", ha assegurat el president del Gremi d’Hotels, Jordi Clos.

A la 'pole position' del turisme

Part d’aquesta tasca també recaurà en els dos dirigents polítics que han escoltat atents des de les primeres files. L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha tret pit de "l’èxit del model singular, únic i exclusiu de la ciutat", i ha personalitzat part d’aquesta convicció per convertir-se en una gran destinació turística en dos batlles, també socialistes: Pasqual Maragall i Joan Clos. "Barcelona és un gegant que es torna a aixecar després d’anys complicats", ha dit. Per la seva banda, el conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat, Roger Torrent, ha celebrat que la ciutat sigui a la pole position del turisme, i ho ha atribuït a la "feina feta" per apuntalar un esperit de col·laboració que no és tan habitual en tots els sectors.

Com tot bon aniversari, aquest s’ha acabat amb un pastís gegant que han tallat les autoritats, un mar d’espelmes brandades pels més de 700 assistents i una cançó alternativa, el Born to run de Bruce Springsteen, que fa uns mesos també omplia de visitants la zona de Montjuïc.

stats