Economia 04/07/2019

Arxivada la causa contra dos alts càrrecs d'Iberpotash i tres del Govern per un presumpte delicte ambiental

La CUP de Sallent va querellar-se el 2014 per filtracions de residus en aigües de domini públic

Ara
2 min
Runam salí del Cogulló, a l’explotació que Iberpotash té a Sallent.

BarcelonaEl jutjat d'instrucció número 5 de Manresa ha arxivat la causa contra dos alts directius de la companyia minera Iberpotash i tres membres de la Generalitat per un presumpte delicte contra els recursos naturals i el medi ambient, i per prevaricació ambiental. La causa respon a una querella que va presentar la CUP de Sallent el 2014 en què denunciava filtracions de residus en aigües de domini públic.

La CUP de Sallent va presentar una denúncia el novembre del 2014 contra dos directius d'Iberpotash i tres alts càrrecs del Govern. La querella exposava que l'activitat minera d'Iberpotash a la zona del Bages era responsable d'una "possible afectació provocada per residus salins en aigües de domini públic, derivades de l'activitat extractiva de la companyia". El jutjat número 5 de Manresa va acceptar a tràmit la querella i va citar com a investigats dos directius de l'empresa: el conseller delegat i el director general de medi ambient. A més, també van ser investigats el secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat, la directora general de Qualitat Ambiental i el director de l'Agència Catalana de l'Aigua.

En la querella, la CUP argumentava el presumpte delicte de prevaricació ambiental "per una possible concessió de llicències il·legals" i "la hipotètica realització d'informes favorables a la seva concessió", malgrat que, segons els denunciants, els investigats sabien "que s'incorria en una possible vulneració de la normativa". En relació al cas, la Generalitat sempre va defensar que l'activitat minera al Bages s'estava desenvolupant de manera ajustada a la legislació urbanística i mediambiental del moment.

Un cop arxivada la causa, la CUP de Sallent ha anunciat que no recorrerà la decisió judicial perquè no té el suport de la fiscalia i considera que l'escenari polític i empresarial ha canviat. La causa s'ha fet pública només una setmana després que s'hagi acabat la pròrroga que la companyia minera va aconseguir per via judicial per seguir abocant runam salí al Cogulló.

stats