Catalunya lidera la baixada de l'atur registrat al juny amb 15.376 desocupats menys

Al conjunt d'Espanya el nombre d'aturats baixa en 89.968 persones

L'arribada de l'estiu alimenta el mercat de treball català. Aquest mes de juny Catalunya va tornar a liderar tant la baixada de l'atur com la creació d'ocupació a Espanya: 15.376 persones es van desapuntar de les llistes del Servei d'Ocupació de Catalunya, el SOC, i més de 32.500 es van donar d'alta a la Seguretat Social amb un contracte al juny.

El descens de l'atur, de pràcticament el 4% respecte al maig, consolida el nombre total de desocupats per sota de les 400.000 persones al territori: concretament el nombre total de persones registrades a l'atur se situa ara en les 370.192, un llindar al qual no s'arribava des de finals del 2008, segons les dades que ha fet públiques aquest dimarts el ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social.

Al conjunt d'Espanya el juny va tancar amb un total de 3.162.162 persones apuntades a les llistes de l'atur. És a dir, que durant l'últim mes, 89.968 persones van sortir dels serveis públics d'ocupació, un 2,77% més respecte al maig. A més la Seguretat Social va registrar més de 91.300 ocupats nous, cosa que va situar la xifra d'afiliats per sobre dels 19 milions de treballadors per primera vegada en deu anys.

Tant el Govern com l'executiu central han defensat que les dades del juny són "quantitativament" bones. De fet, l'atur ha baixat a totes les comunitats, amb Catalunya al capdavant, on la desocupació ha arribat a baixar fins a un 8% a Lleida i gairebé un 7% a Girona respecte al mes anterior.

Però les xifres d'aquest mes amaguen, de nou, lectures menys triomfalistes. D'una banda perquè, tot i que el mes de juny és tradicionalment bo pel que fa a l'atur, el ritme de baixada –en xifres absolutes– s'ha desaccelerat progressivament els últims cinc anys a Catalunya. La baixada d'aquest juny és la menys pronunciada des de l'estiu del 2012. Els anys anteriors, la caiguda de desocupats a l'inici de l'estiu havia sigut de 18.102 aturats menys el juny del 2017; 20.145 menys el mateix mes del 2016; 20.952 menys el del 2015; més de 22.000 el 2014 i de gairebé 25.000 aturats menys l'any 2013 (vegeu gràfic).

Una tendència que tant la conselleria de Treball com alguns economistes consultats assenyalen que cada vegada serà més difícil de combatre. "Som conscients que a mesura que es va reduint l'atur, la situació dels col·lectius més vulnerables és cada vegada més complicada i per això hem fet una programació del SOC que treballi especialment amb això", ha assegurat el conseller de Treball i Afers Socials, Chakir El Homrani. L'economista i president de la consultora de recursos humans ICSA Grupo, Ernesto Poveda, va més enllà. "Encara s'ha de lluitar molt més; és amoral que al conjunt d'Espanya encara hi hagi més de 3 milions d'aturats, és a dir, milions de famílies fora del que entenem com un mode de vida normal, cosa que afecta també el consum i la resta de l'economia. Calen moltes més mesures per revertir això", assegura Poveda.

Lluny dels nivells precrisi

L'altra problema que arrosseguen les dades de l'atur registrat al juny és la de la precarietat. "La feina que es crea no és estable, ni molt menys", assegura Poveda. El cert és que l'atur ha baixat en tots els sectors però la davallada s'han notat eminentment en el sector serveis, empès per l'estacionalitat que genera l'estiu. Durant l'últim mes, a Catalunya s'han firmat un 6% més de contractes que al maig, fins a un total de 322.935. Però, seguint la tendència habitual, el 87% d'aquestes altes a la Seguretat Social són contractes temporals. En total, se n'han formalitzat 282.456 de temporals i 40.479 d'indefinits. A més, si ens fixem en el juny de l'any passat, la xifra de contractes ha baixat: se n'han fet 2.197 menys, un 0,68% menys. 

Per això, malgrat que l'atur registrat encadeni cinc mesos seguits de baixades, els sindicats s'han esforçat a aigualir l'eufòria. Tant la UGT com CCOO coincideixen a remarcar que les xifres evidencien novament l’estacionalitat i precarietat del mercat de treball amb més temporalitat, més parcialitat, contractes de molt curta durada i salaris més baixos.

En aquest sentit, la UGT ha posat el focus en el fet que els registres actuals encara queden lluny dels nivells que hi havia al mercat laboral abans de la crisi. En aquest sentit, han recordat que ara hi ha gairebé 125.000 persones més en situació d’atur a Catalunya que el 2007. També hi ha gairebé 33.000 afiliats menys i 2.250 joves més a l'atur que abans de la crisi. A més, la taxa de cobertura de prestacions s'ha desplomat en gairebé 20 punts percentuals i ha passat del 74% al 55% dels aturats coberts. 

Per tot plegat els sindicats han exigit al govern espanyol de Pedro Sánchez que derogui les últimes reformes laborals. Una reclamació a la qual també s'hi ha afegit la Generalitat. "Les reformes laborals han estat els grans impulsors de la precarietat; cal abordar-ho i estem esperant que el govern central ho faci", va assegurar ahir el conseller El Homrani.