Economia 01/10/2019

Axa es ven per més de 100 milions vuit dels edificis que va comprar al Govern el 2013

Els immobles formaven part d'un lot de 13 propietats adquirides per 172 milions d'euros

Leandre Ibar
2 min
Axa es desprèn de vuit edificis comprats el 2013 al Govern

BarcelonaL'asseguradora Axa s'ha venut per més de 100 milions vuit dels 13 edificis comprats el 2013 a la Generalitat. Els immobles, situats a Barcelona, han estat adquirits pel fons immobiliari alemany KanAm Grund, segons un comunicat de la consultora Savills Aguirre Newman, que ha actuat com a assessora en l'operació.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les vuit propietats sumen 35.000 metres quadrats i es troben totes a la capital. Entre aquestes hi ha edificis com la històrica seu de la conselleria de Justícia, al carrer Pau Claris, o l'Audiència Provincial, al carrer Roger de Flor, a més de la direcció general de Política Lingüística o l'Institut Català de les Dones, entre altres.

Els immobles de l'operació van ser venuts pel Govern el 2013, dins d'un lot de 13 edificis adquirit per Axa per 172 milions d'euros. Aquella operació va estar marcada pel preu, ja que es va tancar per 9,3 milions menys del previst inicialment per l'administració catalana. A més, la Generalitat es va comprometre a continuar ocupant els edificis com a llogaters durant 20 anys, abonant 325 milions d'euros (més de 16 milions anuals), més del doble de l'ingrés obtingut per l'operació. És a dir, des del moment de la venda fins ara, Axa ja ha cobrat més de 90 milions d'euros de part del Govern pel lloguer dels espais.

La compra dels immobles per part d'Axa es va produir en plena onada de retallades de despesa pública per part de l'executiu català. Entre el 2011 i el 2014, la Generalitat va tancar diverses operacions immobiliàries per desprendre's d'edificis –la majoria ubicats a la capital catalana– per tal d'obtenir ingressos addicionals i evitar haver de dur a terme encara més retallades de serveis públics.

En total, segons la Sindicatura de Comptes, totes les vendes d'edificis efectuades durant la crisi van suposar un flux negatiu en les arques públiques catalanes de 628 milions d'euros, ja que els diners ingressats eren molt inferiors al que acabava pagant en matèria de lloguers. No obstant, la direcció general de Patrimoni de la Generalitat xifra l'impacte en 144 milions d'euros, una xifra molt inferior.

En paral·lel, la Generalitat ha treballat en el trasllat a diverses zones de l'àrea metropolitana i en abandonar progressivament les oficines que ocupa al centre de la ciutat.

stats