Banca

El BBVA frega en nou mesos gairebé tot el benefici de l'any 2022

L'entitat guanya 5.961 milions d'euros fins al setembre, un 24% més, gràcies al negoci a Espanya i Mèxic

3 min
Carlos Torres, president del BBVA.

MADRIDEl BBVA tanca aquest dimarts una ronda de resultats bancaris històrics. L'entitat que presideix Carlos Torres ha guanyat entre el gener i el setembre d'aquest any 5.961 milions d'euros, una xifra que frega els 6.420 milions d'euros que va guanyar durant tot l'exercici del 2022. Els beneficis fins al setembre creixen, doncs, un 24% en comparació amb els guanys del mateix període de l'any passat (un 37,9% més sense tenir en compte l'efecte divisa), segons ha comunicat l'entitat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Durant els nou primers mesos del 2023 vam obtenir uns excel·lents resultats, gràcies a l'evolució positiva dels ingressos recurrents", ha destacat el conseller delegat del BBVA, Onur Genç, que ha anticipat que seguiran publicant creixement d'ingressos els pròxims trimestres. El cert és que les darreres pujades dels tipus d'interès per part dels bancs centrals han donat ales al negoci dels bancs i, per tant, als seus ingressos.

En el cas del BBVA, entre gener i setembre els ingressos van assolir els 22.104 milions d'euros, és a dir, un 21,1% més respecte al mateix període del 2022. Un impuls que és fruit principalment del marge d'interessos i de les comissions netes. Pel que fa al marge d'interessos, que es dispara per la pujada dels tipus, fins al setembre l'entitat ha assolit els 17.843 milions d'euros, gairebé un 30% més que l'any passat. Per les comissions netes ha ingressat els 4.593 milions d'euros, una quantitat lleugerament inferior al mateix període del 2022 (amb la pujada de tipus, les entitats estan aplicant una rebaixa de les comissions, a diferència del que passava fins ara).

Tots dos elements són els que utilitza el govern espanyol per aplicar el gravamen extraordinari a la banca i pel qual el BBVA ha pagat 215 milions d'euros aquest 2023 corresponents a l'exercici del 2022, de manera que tot indica que de cara a la liquidació de l'any que ve la seva aportació per aquest tribut serà superior. En aquest sentit, l'entitat ha tornat a carregar contra l'impost: "No és bo per a Espanya", ha advertit Genç en roda de premsa.

Impuls d'Espanya i Mèxic

Per àrees geogràfiques, l'impuls dels beneficis és fruit d'un trimestre marcat pels ingressos de l'activitat tant a Espanya com a Mèxic. En el cas concret d'Espanya, fins al setembre el BBVA ha guanyat 4.053 milions pel marge d'interessos, és a dir, un 50,8% més, i ha ingressat 1.602 milions per les comissions netes, un retrocés del 2%. Pel que fa a les despeses d'explotació, van créixer fins als 2.301 milions d'euros, un 7,3% més en comparació amb el mateix període del 2022, fruit, sobretot, dels increments salarials dels empleats. Tanmateix, els resultats a Espanya fins al setembre deixen uns guanys de 2.110 milions d'euros, un 61,9% més que els nou primers mesos del 2022.

Amb tot, aquests resultats permeten que el ROTE (rendibilitat sobre el capital tangible) de l'entitat es dispari fins al 17% i el ROE (rendibilitat sobre els recursos propis) fins a un 16,3%, els registres més elevats dels últims deu anys. Arran de la crisi financera del 2008, el sector financer va veure com la seva rendibilitat queia a un ritme frenètic i ha fet mans i mànigues per recuperar-la mitjançant, sobretot, la reducció de plantilles i oficines. "Durant quinze anys els bancs han estat per sota del seu cost de capital", ha recordat el conseller delegat del BBVA en roda de premsa. Alhora, l'entitat també veu disminuir la seva ràtio d'eficiència (com més baixa, millor).

Malgrat que l'encariment del diner suposa un llast pel que fa a la demanda i concessió del crèdit, el BBVA destaca que la cartera de préstecs ha crescut un 8% l'últim any. En concret ha finançat 100.000 hipoteques i ha donat 400.000 préstecs a pimes i autònoms.

L'ombra de Villarejo

Respecte a la causa vinculada al cas Villarejo i que persegueix al BBVA, el conseller delegat ha reiterat que "no té cap impacte sobre la reputació" del banc. "Ens mantenim en la mateixa posició i no tenim res més a dir", ha dit Genç, que ha valorat "positivament" la decisió de dictaminar que la instrucció no es pugui prolongar més enllà del gener de l'any que ve. El BBVA és l'única gran empresa de l'Ibex-35 esquitxada encara per aquest periple judicial.

stats