Economia 16/09/2019

El Banc d'Espanya posa en dubte l'eficàcia del Pacte d'Estabilitat europeu

La UE es planteja ara simplificar les normes fiscals comunes

Laia Forès
1 min
El governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos, en una imatge recent.

Coincidint amb el debat obert entre els socis europeus sobre una possible flexibilització del Pacte d'Estabilitat i Creixement -que obliga els estats membres a mantenir el dèficit públic per sota del 3%-, el governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos, ha posat en qüestió l'efectivitat del pacte. Segons De Cos, "és urgent millorar el funcionament" del marc de la política fiscal actual. "El Pacte d'Estabilitat no ha resistit gaire bé el pas del temps", ha assegurat el governador aquest dilluns durant la inauguració d'una conferència sobre la Unió Econòmica i Monetària a Madrid.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Hérnandez de Cos sosté que les normes fiscals europees "han demostrat ser difícils d'executar de manera puntual", sobretot per la seva "complexitat", i no han sigut capaces d'evitar les mesures fiscals procícliques dels governs de l'euro. És a dir que el pacte no facilitat que els estats membres hagin augmentat la despesa pública i hagin reduït els impostos en èpoques de creixement econòmic, ni ha evitat les retallades i l'augment de taxes durant la crisi.

La nova Comissió Europea, capitanejada per Ursula von der Leyen, posarà damunt la taula en els pròxims mesos una proposta per revisar les normes del pacte, sobretot per simplificar-les. Durant la crisi econòmica, els països més afectats -com Grècia i Espanya- van patir intenses retallades de la despesa pública obligats per Europa per poder mantenir el dèficit a ratlla. En un moviment inèdit, Espanya fins i tot es va veure obligada a canviar la Constitució el 2011 per incloure-hi la limitació del dèficit.

stats