Economia 07/06/2021

Brots verds al mercat laboral: Catalunya preveu generar un 25% més de contractes aquest estiu

Segons Randstad es firmaran 62.800 contractes, un 13% dels que es crearan a tot Espanya

2 min
Des d’ahir 
 Els bars  I restaurants poden tancar  A les dotze de  La nit, omplir els locals  Fins a la meitat de l’aforament màxim 
 I atendre  Taules amb sis comensals,  O més si és que són de 
 La mateixa bombolla de convivència.

La baixada de l'atur dels tres últims mesos a Catalunya deixa entreveure que el mercat laboral de mica en mica ja ha encarat la direcció per recuperar les xifres prepandèmia, quan la taxa de desocupació era del 10,5%. I tot apunta que aquests brots verds es consolidaran aquest estiu perquè, segons les previsions de l'empresa de recursos humans Randstad, s'assolirà una creació de llocs de treball que se situarà a nivells de la registrada el 2015.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Concretament es preveu que de juny a setembre es generin prop de 62.800 contractes a Catalunya i 438.550 a Espanya. Les xifres, però, encara estan gairebé un 30% per sota de les que hi havia l'estiu abans de la pandèmia, el del 2019, quan es van superar els 621.000 contractes a tot l'Estat. 

L'increment a Catalunya representa un 25% més respecte a l'estiu del 2020. Ara bé, fa un any la pandèmia estava en plena extensió, mentre que els 62.800 llocs de treball que es crearan a Catalunya són el 13% del total dels contractes que es firmaran a Espanya les setmanes vinents. Pel que fa a les demarcacions no hi ha sorpreses: Barcelona encapçalarà la classificació (42.540 contractes), seguida de Girona (8.250), Tarragona (7.790) i, finalment, Lleida (4.210).

En el conjunt d'Espanya, l'augment de contractació serà una mica inferior al del Principat (un 21%). Per comunitats qui liderarà el rànquing serà Castella-la Manxa (+31%), seguida d'Aragó (+27%), Cantàbria (+26%) i en quarta posició Catalunya. Madrid en crearà un 21%. En xifres absolutes el primer lloc l'ocuparà Andalusia, que també és la que té més població, seguida per Catalunya, el País Valencià i Madrid.

El director de Randstad Research, Valentín Bote, destaca que aquest increment dels nivells de contractació és una des les millors notícies que es poden rebre després del "cop de la pandèmia". "Tot i que encara estem lluny dels volums previs a l'aparició del virus, aquest creixement ens indica que caminem de manera decidida cap a la recuperació", deixa clar.

El motor econòmic que liderarà el camí serà el turisme, gràcies als visitants locals i als estrangers, que tornaran a mesura que es vagin aixecant les restriccions. De fet, aquest dilluns ja s'ha autoritzat l'arribada del primers turistes internacionals als aeroports espanyols.

L'hostaleria i el comerç, gràcies a la campanya de rebaixes, seran els altres dos àmbits que més feina generaran. Tot i el boom del comerç electrònic durant la pandèmia, la consultora espera que el canal físic també tingui un bon comportament aquest estiu. "Si és així, les incorporacions d'aquests perfils començaran aquest mateix juny i s'allargaran durant juliol i agost", assegura l'informe, que afegeix que entre els llocs més sol·licitats hi haurà dependents. També l'oci i el transport ajudaran a dinamitzar el mercat laboral. En aquest últim àmbit els perfils més demanats seran personal de ports o aeroports.

L'anglès, requisit clau

¿Quins seran els requisits que més sol·licitaran les empreses aquest estiu? Destaca per sobre de tot el coneixement d'idiomes, en especial l'anglès, seguit del fet que tinguin experiències en llocs similars, perfils orientats a l'atenció al client i amb capacitat comercial. "Les empreses tenen en compte aspectes com la predisposició a treballar en equip i a resoldre problemes derivats de l'operativa diària", explica l'informe.

stats