Brussel·les descarta una compra conjunta de gas per a escalades de preu de la llum com l'actual

La Comissió Europea s'obre a una centralització voluntària per adquirir gas, però només per a emergències com el desabastiment

2 min
El preu del gas s’ha abaratit un 3,4% a la zona euro.

Brussel·lesUna escalada de preus de la llum com l'actual no és suficient per posar en marxa una compra conjunta de gas a escala europea com demana Espanya. Malgrat que la Comissió Europea s'ha obert aquest dimecres a activar un mecanisme com aquest, la proposta de l'executiu comunitari només preveu que sigui una via voluntària –per tant no entre els Vint-i-set– i que serviria només en casos d'emergència, com ara un desabastiment, però en cap cas per a una escalada de preus com l'actual, segons explica una font comunitària.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els governs que volguessin comprar gas de manera conjunta haurien d'avisar la resta i també la Comissió Europea, i l'operació es faria a través dels operadors i transportistes elèctrics, és a dir, Red Eléctrica en el cas espanyol, per exemple. La iniciativa està vinculada també a un emmagatzematge estratègic europeu de gas, una proposta que també va arribar de Madrid. Brussel·les proposa que els governs estudiïn els seus propis nivells d'emmagatzematge i s'intentin coordinar per garantir que sempre hi hagi uns mínims previstos.

És, doncs, una proposta de mínims, que ni acontenta les demandes espanyoles ni resol el problema immediat: aquest dimecres el preu de la llum ha batut el seu rècord a Espanya i voreja els 300 euros el megawatt hora al mercat majorista. Fonts diplomàtiques espanyoles admeten que la proposta no és suficient, però destaquen el petit avenç que suposa que hi hagi una proposta en aquesta direcció, que s'hagi creat consciència europea del problema i que a Brussel·les s'hagi convertit en un debat central els últims mesos.

Segons l'últim esborrany de les conclusions de la cimera europea que se celebrarà aquest dijous a Brussel·les, els líders mostraran la seva "preocupació" al respecte i convidaran la Comissió a "aprofundir en la revisió del funcionament del mercat elèctric" i de la proposta per a la compra de gas centralitzada, però no està previst que hi donin l'aprovació política necessària per començar el procés legislatiu, de manera que per ara és només un projecte. Fonts europees, per la seva banda, reconeixen que la qüestió ha posat sobre la taula la necessitat de revisar el funcionament del mercat. "El que és diferent ara és que els preus continuen a l'alça i no han mostrat senyal de baixar", diu la mateixa font, que remarca que hi ha "diferents sensibilitats" entre els governs europeus que fan difícil avançar en la direcció d'una reforma profunda. "No espero cap decisió, però serà un procés constant", conclou.

stats