Brussel·les obre el camí per blindar l'espardenya catalana

La Comissió Europea proposa un reglament per protegir la propietat intel·lectual i l'autenticitat dels productes d'artesania

2 min
El subtil encant d’una espardenya

Brussel·lesEls productes tradicionals i de fabricació artesanal com l'espardenya catalana, el cristall de Murano, la porcellana de Llemotges i la ceràmica de Llorca haurien de poder-se protegir a nivell europeu pel seu valor intel·lectual i autenticitat. Així ho veu la Comissió Europea, que ha proposat aquest dimecres un marc regulador que els reconegui el seu valor especial i específic arreu de la Unió Europea, a través d'un sistema semblant al de les denominacions d'origen i les indicacions geogràfiques per a productes agroalimentaris com el vi, l'oli i el formatge.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Com reconeix la Comissió, la majoria d'aquests productes ja tenen una reputació europea i de vegades fins i tot mundial, però no disposen d'un sistema oficial de protecció que vinculi el seu origen i la seva reputació a la seva qualitat. De fet, aquesta és una reclamació que fa temps que fan associacions d'artesans i governants regionals, com ara el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, que ha demanat en diverses visites a la capital belga un sistema per protegir la propietat intel·lectual de certs productes artesanals i industrials, en el seu cas pensant en béns com els ganivets d'Albacete i el vímet de Conca: "És molt important que hi hagi un procés de defensa de la identitat, d'allò original. Algú pot pensar que establir una protecció per a produccions industrials i artesanes pot significar una ruptura del mercat, però és el contrari: o distingim el que és verdader del que és fals o fem trampes", va dir en una de les seves últimes visites en declaracions recollides per Efe.

Brussel·les finalment ha recollit el guant. La proposta, que encara ha de ser aprovada de manera definitiva per l'Eurocambra i els socis europeus, s'ha presentat aquest dimecres amb la intenció que entri en vigor el 2024. El reglament busca d'una banda protegir la qualitat dels productes i vincular-los a la seva regió d'origen o producció, i de l'altra ajudar els consumidors a escollir de manera més informada, tenir més garanties sobre la qualitat de certs productes i poder actuar més fàcilment contra còpies i falsificacions. Ja hi ha fins a 16 països europeus que protegeixen aquests productes en l'àmbit estatal, entre els quals Espanya, però el marc regulador que proposa la Comissió Europea permetrà blindar-los a tot el territori comunitari.

Per poder-se beneficiar d'aquesta protecció especial d'indicació geogràfica, els productes hauran de ser originals d'un lloc, regió o país específic; tenir una qualitat, una reputació o una altra característica necessàriament imputable al seu origen geogràfic, i que com a mínim un dels passos de producció sigui a l'àrea geogràfica definida. Per aconseguir aquesta protecció, els productors hauran de presentar les seves sol·licituds a les autoritats del seu estat, que després presentaran les que considerin adients a l'Oficina de Propietat Intel·lectual de la Unió Europea (EUIPO).

stats