Economia 26/04/2018

La Cambra revisa a l’alça la previsió de creixement i dona per superat l’impacte de la incertesa política

Insta els partits a tancar un acord per formar govern

Xavier Grau
2 min

BaarcelonaLa Cambra de Comerç de Barcelona considera superat l’impacte de la incertesa política en l’economia catalana, fins al punt que ha revisat a l’alça les seves previsions de creixement, que situa al mateix nivell o fins i tot superior al de la mitjana espanyola, segons ha explicat aquest dijous el president de l’entitat, Miquel Valls.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

No obstant, Valls ha subscrit un comunicat del Consell de Cambres de Catalunya que urgeix els partits a tancar un acord per a la formació de govern.

La Cambra situa el creixement de l’economia catalana el primer trimestre del 2018 en el 3,1%, 4 dècimes per sobre de les previsions que havia fet fa tres mesos, i creu que el ritme es mantindrà durant l’any. Per al 2019 preveu un creixement del 2,7% del PIB.

Valls ha destacat que aquesta millora de les previsions es produeix perquè l’impacte de la incertesa política ha sigut “limitat". En aquest sentit ha insistit molt a dir que si Catalunya ha superat la situació ha sigut perquè “l’economia catalana té la protecció de la Unió Europea”.

La Cambra considera que els principals motors de l’economia seran el favorable context exterior, que impulsa les exportacions, la millora del consum i, sobretot, l’augment de la inversió.

De fet, Miquel Valls ha indicat que no coneix casos d'inversions que no s’hagin fet a Catalunya a causa de la situació política, si bé ha dit que “sí que es detecta que algunes estan en 'stand by'" i ha afegit que no s'han detectat "pèrdues directes d'inversions”.

Tot i això, el president de la Cambra ha dit que s’haurà d’estar atent a l’evolució de la inversió, així com al comportament dels sectors turístic i comercial, que són els que van patir més l’impacte de la situació política, malgrat que considera que s’han recuperat.

Valls també s’ha felicitat que s’hagi arribat a un acord per als pressupostos generals de l’Estat i ha indicat que és necessari que Catalunya tingui un nou govern que també elabori uns pressupostos.

Eleccions a la Cambra

El president de la Cambra no ha aclarit si es presentarà a la reelecció en els comicis que s’haurien de celebrar aquest any. En aquest sentit ha dit que comunicarà la seva decisió quan s’hagi format un govern que convoqui les eleccions a les cambres de comerç.

stats