Fiscalitat

Catalunya té l'IRPF més alt per a rendes mitjanes tot i ser progressiu

Un informe del Consell d'Economistes espanyol demana que l'Estat unifiqui els impostos entre autonomies

2 min
Imatge de la seu central de l'Agència Tributària de Catalunya, a Barcelona

BarcelonaCatalunya té un impost sobre la renda progressiu però que alhora és el més elevat d'Espanya per a rendes mitjanes. Un informe apunta a la necessitat d'augmentar la unificació tributària entre comunitats autònomes amb l'argument que cal evitar els litigis entre administracions i la competència entre comunitats.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El Col·legi d'Economistes de Catalunya ha presentat aquest dimarts l’estudi Panorama de la fiscalitat autonòmica i foral 2022 elaborat pel Registre d’Economistes Assessors Fiscals (REAF) del Consell General d'Economistes espanyol. El document fa un repàs de la situació fiscal de les autonomies el 2022 respecte als anys anteriors.

En aquest sentit, l'informe destaca que la recaptació dels governs autonòmics del 2021 va ser un 5% superior a la del 2019 –l'últim exercici previ a la pandèmia– i un 15% superior a la del 2020. La recuperació econòmica també va permetre que l'impost de societats –que gestiona i recapta al 100% l'Estat– augmentés un 68% l'any passat respecte al 2020.

L'estudi destaca que Catalunya és la comunitat autònoma amb un impost de la renda (IRPF) més elevat per a persones amb rendes del treball d'entre 20.000 i 30.000 euros, a causa de l'última reforma dels trams autonòmics aprovada per la Generalitat. Malgrat això, l'informe també indica que, arran dels últims canvis, l'impost s'ha tornat més progressiu –és a dir, que transfereix diners des de les famílies amb rendes altes cap a les que tenen rendes baixes.

Pel que fa a l'impost de patrimoni, Catalunya es troba a la franja mitjana de comunitats autònomes pel que fa al mínim exempt. Malgrat això, els autors de l'estudi qüestionen si cal mantenir aquest impost o si convé eliminar-lo, una mesura que s'ha aplicat en alguns estats de la Unió Europea i que a Espanya només aplica el govern de la Comunitat de Madrid, on hi ha una exempció del 100%.

L'informe també posa en dubte l'impost de successions i donacions per evitar diferències entre autonomies. No obstant això, el document destaca que les tarifes tant per a successions com per a donacions establertes pel Govern es troben entre les més baixes de l'Estat.

Tributs propis

Agustín Fernández, president del registre d'assessors fiscals del Consell General d'Economistes i un dels autors de l'informe, creu que cal que l'Estat homogeneïtzi els impostos propis per evitar la "litigiositat" i la "competència deslleial" entre autonomies. "S'estan gravant situacions quasi idèntiques amb tipus impositius molt diferents, fins i tot entre comunitats que són frontereres", ha assenyalat. Segons Fernández, hauria de ser el govern espanyol qui decidís un únic tipus impositiu per al conjunt d'Espanya i posteriorment cedir-ne la recaptació a cada comunitat.

Catalunya és la comunitat on els impostos propis tenen un pes més elevat dins el total de la recaptació, un 2,3%, davant la mitjana estatal de l'1,75%, tot i que el pes ha anat caient des del 2014. A Catalunya, un 86% de la recaptació d'aquests tributs prové de gravàmens sobre l'aigua.

stats