Tecnologia
Economia 22/07/2021

Catalunya, amb els nòrdics al capdavant dels països més digitalitzats d'Europa

El país consolida la cinquena posició a l'índex DESI, amb la transformació de les pimes com a feina pendent

2 min
El secretari de Polítiques Digitals, David Ferrer, en la presentació de l'informe

BarcelonaAbans que la pandèmia forcés gairebé tot el planeta a digitalitzar-se, Catalunya era una de les cinc economies europees més ben preparades per fer-ho. Possiblement gràcies a això, el Principat haurà pogut fer front a la paràlisi d'activitat vinculada al covid en millors condicions que molts altres. Segons les últimes dades –recollides el 2019–, és el cinquè territori més avançat en l’àmbit digital d'Europa i només el superen quatre països: Finlàndia, Dinamarca, Suècia i els Països Baixos. A més, el 64,7% de digitalització que l'estudi atribueix a Catalunya, la situa uns dotze punts per sobre de la mitjana europea i a sis països de distància d'Espanya en conjunt (57,5%).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així ho acredita l'índex d'economia i societat digital de Catalunya (DESI) del 2020, que estudia el sector sota els mateixos criteris que ho fa l'indicador europeu amb el mateix nom i que, en la seva segona edició, ja permet comparacions amb l'any anterior.

"Hem millorat en totes les dimensions", ha resumit David Ferrer, secretari de Polítiques Digitals de la Generalitat. Pel que fa a la connectivitat i al capital humà, Catalunya manté la primera i la quarta posició de tot Europa que ja registrava en la primera edició. En termes de l'ús que es fa d'internet o del nivell de digitalització dels serveis públics, queda un pèl més avall en el rànquing (en vuitena i setena posició, respectivament), però en tots dos casos el resultat suposa avançar un i dos llocs a la llista respecte a l'any anterior.

L'única àrea que s'allunya de la resta i en què, tot i millorar el resultat, l'economia catalana baixa una posició és la integració de la tecnologia digital. És a dir, en tot allò que té a veure amb el nivell de digitalització de les empreses i el comerç electrònic de les pimes. En aquesta última àrea, Catalunya queda fins i tot per sota de la mitjana europea, una barrera que només es travessa en dos subindicadors més.

"Estem per sobre en proporció de pimes que fan comerç electrònic transfronterer, però el hàndicap és que tenen poc volum de negoci", ha explicat Xavier Sellarès, gerent del Cercle Tecnològic de Catalunya (CTecno). Aquest portaveu ha indicat que, a més d'aquest, la resta d'àmbits de millora en clau interna són sobretot el nombre d'especialistes TIC al mercat laboral i el volum de transaccions en línia que fan els habitants del territori.

Per al coordinador del laboratori d'economia digital Orkestra de la Universitat de Deusto (que elabora l'informe), Agustín Zubillaga, els resultats consoliden la posició de Catalunya en aquesta lliga i permeten entendre "com estava de preparada per abordar la transformació digital durant els temps de pandèmia".

Així, en paraules seves, d'una banda, l'índex d'aquest any demostra que les conclusions que es van treure de les dades del 2018 no eren una "condició excepcional, temporal o cojuntural", sinó que la posició de Catalunya com a economia digital es consolida. De l'altra, que "Catalunya té molt bones condicions per assumir els reptes de la transició digital que estem vivint i que viurem en els anys que venen en el context europeu i en el context global".

stats