Catalunya torna a caure en la recessió el primer trimestre

L'economia catalana va retrocedir un 0,4% entre el gener i el març d'aquest any

3 min
La indústria va ser el sector que més va créixer a Catalunya el primer trimestre. A la imatge, una fàbrica d'electrodomèstics a Oliana (Alt Urgell).

BarcelonaL'economia catalana va tancar el primer trimestre del 2021 amb un retrocés del 0,4% del producte interior brut (PIB). Es tracta del segon trimestre consecutiu amb una davallada de l'activitat econòmica, la qual cosa representa que Catalunya va tornar a entrar en recessió després de la forta recuperació experimentada el tercer trimestre del 2020, segons dades avançades aquest divendres per l'Idescat, l'agència estadística de la Generalitat.

L'economia catalana continua a nivells molt per sota dels que tenia abans de l'esclat de la pandèmia. Concretament, va tancar el primer trimestre del 2021 amb una caiguda del 4,3% respecte al mateix període de l'any passat, en què l'economia ja va patir una forta disminució a causa dels primers confinaments i de l'expansió del covid-19 a la resta d'Europa. No obstant això, la patacada interanual s'ha reduït respecte a la registrada els últims tres mesos del 2020, en què va ser del 9,3%.

La reducció del PIB català del 0,4% en comparació amb el quart trimestre del 2020 és lleugerament millor que l'experimentada pel conjunt de l'economia espanyola, del 0,5%, i exactament igual que la mitjana de la Unió Europea. Les dades publicades per Idescat, però, encara no són definitives i es podrien haver de corregir els pròxims mesos.

De fet, Catalunya encara queda lluny de la plena recuperació. El PIB català va tancar el març un 9,6% per sota dels nivells del quart trimestre del 2019, l'últim abans de l'arribada a Europa del coronavirus. Aquesta xifra manté una línia molt semblat a la del global de l'economia espanyola, però és més negativa que la de la majoria de països de la UE. "Estem pitjor perquè el segon trimestre del 2020 el PIB va caure més" a Catalunya i Espanya que a la mitjana europea, explica Jordi Goula, membre de la comissió d'economia catalana del Col·legi d'Economistes. A més, "el quart trimestre del 2020 i el primer del 2021 han fallat", afegeix, quan s'esperava que fossin de recuperació després de les bones dades registrades a l'estiu.

La indústria estira del carro

Per sectors, la indústria va ser la que millor se'n va sortir durant el primer trimestre. A escala interanual, va créixer un 1,9%, mentre que en comparació amb el trimestre anterior va augmentar un 3,6%. Les dades resulten sorprenents perquè els dos primers mesos de l'any no van ser especialment positius en termes de producció industrial, tot i que Goula recorda que "la indústria al març va anar molt bé".

L'últim any, Catalunya ha experimentat un degoteig de tancaments d'empreses i anuncis d'expedients de regulació d'ocupació (ERO) que han afectat directament l'ocupació industrial i que, a priori, no són un bon auguri. Companyies com Saint-Gobain, Bosch, Ficosa i TE Connectivity, per esmentar-ne alguns exemples recents, han anat anunciant la clausura de centres de producció catalans o reduccions de plantilla, i s'afegeixen a altres tancaments anunciats abans com el de Nissan.

De fet, un creixement del 3,6% de l'activitat industrial en un trimestre és una xifra molt notable i representaria que, si es mantingués aquest mateix ritme la resta de l'any, la indústria acabaria l'any amb un creixement pròxim al 15%. Cal tenir en compte que la producció industrial s'ha vist afavorida per la represa de l'activitat als mercats internacionals, amb la Xina i els Estats Units al capdavant del creixement global, i és un sector molt menys afectat per les restriccions que no pas els serveis.

De fet, els serveis són els grans damnificats del primer trimestre i la principal causa de la recaiguda en la recessió, arran de les restriccions a la mobilitat i les mesures sanitàries imposades al comerç i al turisme, que a Catalunya tenen un pes especialment alt en comparació amb altres països. A Catalunya, el sector terciari representa aproximadament tres quartes parts de l'activitat econòmica i va caure un 0,6% en comparació amb el trimestre anterior, a més de continuar un 5,9% per sota d'un any abans.

L'impacte de la crisi també s'ha notat a escala laboral, amb l'anunci d'EROs en diverses empreses com ara la cadena de moda H&M i el tancament de companyies del sector turístic com l'hotelera Husa.

En la mateixa línia, la construcció també es va veure molt afectada i va caure un 1,6% respecte al trimestre anterior i un 11,5% respecte al mateix període del 2020. L'efecte de la crisi sobre el mercat immobiliari ha estat marcat, segons fonts del mateix sector, i ha deixat el visat d'obres a nivells semblants al del 2017. La caiguda ha sigut més pronunciada en el cas de la compravenda i la construcció d'habitatges que no pas en el de locals comercials i oficines.

En canvi, el sector primari (agricultura, ramaderia, pesca) va evolucionar positivament, amb un increment del 0,4% en comparació amb tres mesos enrere i un 1,2% en relació amb l'any anterior.

stats