FINANCES
Economia 15/09/2017

Les clàusules terra multipliquen per 14 el ritme de demandes a Barcelona

Els jutjats especials per a hipoteques sumen 57.000 casos en 3 mesos

Xavier Grau
2 min
La pressió dels afectats i la sentència europea obren la porta a la devolució de fins a 4.000 milions d’euros en clàusules terra.

BarcelonaEl col·lapse plana sobre els jutjats especialitzats en clàusules abusives -bàsicament clàusules terra- relacionades amb el sector immobiliari. Aquests jutjats es van posar en marxa al juny i ja han rebut 57.068 demandes en només tres mesos -i això que el mes d’agost és judicialment inhàbil-. El líder és el jutjat de primera instància de Madrid, que acumula 13.064 demandes. El de Barcelona ocupa el segon lloc, amb 4.664 assumptes, segons les dades publicades pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Que la quantitat de demandes pot col·lapsar el jutjat és evident. Segons la memòria del deganat dels jutjats de Barcelona, de mitjana ingressen a cada jutjat de primera instància 1.248 assumptes a l’any -per les clàusules terra n’han entrat més de 4.600 només en tres mesos-. La xifra multiplica per catorze l’habitual, que ja es considera molt superior al que recomana el Consell General del Poder Judicial, que considera que no haurien de superar els 884 assumptes per jutjat a l’any.

Barcelona no és l’única capital catalana on hi ha hagut aquesta allau de demandes per les clàusules abusives. El total de Catalunya són 5.575 demandes. A la xifra de Barcelona s’hi han de sumar les 571 demandes de Tarragona, les 406 de Girona i les 154 de Lleida.

Aquests jutjats especialitzats es van posar en marxa l’1 de juny, dins d’un pla d’urgència del CGPJ davant l’allau de litigis previstos com a conseqüència de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea del desembre que considerava abusives les clàusules terra. Una sentència que obliga la banca espanyola a tornar tots els diners que va cobrar gràcies a les clàusules terra que fixava en les hipoteques dels seus clients, i que podria superar els 4.000 milions d’euros. El pla consisteix en l’especialització de jutjats de primera instància -un a cada capital de província de l’Estat-, que tramiten de forma exclusiva però no excloent aquests casos, és a dir, que a més de les demandes de les clàusules abusives s’encarreguen d’altres assumptes.

Les clàusules terra són el gruix d’aquestes causes lligades a les hipoteques, però n’hi ha d’altres, com el venciment anticipat de les hipoteques, els interessos de mora, les despeses de formalització i el cas de les hipoteques multidivisa.

Primeres sentències

Segons el CGPJ, alguns jutjats especialitzats ja han començat a dictar sentències, la majoria per assentiment, és a dir, casos en què l’entitat bancària accepta les pretensions del demandant, tot i que en algun cas el jutge s’ha hagut de pronunciar.

El CGPJ mantindrà les pròximes setmanes més reunions de coordinació amb el ministeri de Justícia i les comunitats amb competències sobre l’administració de Justícia, com Catalunya, per avaluar el funcionament del pla.

stats