Economia 05/07/2019

La CNMC reclama a CaixaBank, el Santander, Escal, Enagás i Bankia 368 milions d'euros del Castor

Competència justifica la decisió per la inconstitucionalitat de les indemnitzacions a les empreses

Ara
2 min
Magatzem de gas Castor a la costa de Vinaròs /ACN

BarcelonaLa Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha acordat exigir a Escal, Enagás, Bankia, Caixabank i Banco Santander els pagaments rebuts per l'emmagatzematge subterrani Castor. Concretament, l'organisme espanyol de la competència considera que 368 milions d'euros de compensacions liquidats a les cinc companyies des de 2014 han de ser retornats.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"La CNMC ha acordat la revisió d'ofici de diverses liquidacions d'activitats regulades del sector del gas natural relacionades amb l'emmagatzematge subterrani Castor", ha informat el regulador de la competència en un comunicat. La plataforma Castor estava ubicada davant de la costa de Vinaròs, a Castelló, i va provocar terratrèmols a les Terres de l'Ebre i a les comarques del nord del País Valencià per les injeccions de gas al subsol marí.

D'acord amb la nota, aquesta revisió d'ofici està "motivada per la sentència del Tribunal Constitucional" de l'any 2017 que declara inconstitucional i, per extensió, nul, el decret llei aprovat pel govern espanyol el 2014 en què es regulaven les indemnitzacions que rebrien les empreses afectades pel projecte Castor a partir de la renúncia del seu titular, Escal UGS (empresa controlada majoritàriament per ACS, la constructora espanyola presidida per Florentino Pérez).

L'objectiu del decret aprovat fa cinc anys per l'executiu de Mariano Rajoy era compensar de forma ràpida les companyies afectades pel projecte fracassat. Concretament, la norma preveia que els consumidors paguessin les compensacions amb un increment de les factures de gas. Malgrat la sentència d'inconstitucionalitat i una altra sentència del Tribunal Suprem que declarava il·legal les ajudes, les empreses afectades van continuar cobrant les liquidacions i els consumidors abonant-les a través de les factures.

La CNMC considera, en línia amb les sentències judicials, que les cinc companyies compensades han de reintegrar els diners rebuts. En concret, Escal UGS haurà de retornar 195 milions d'euros; el Santander, 71,9 milions; Caixabank, 48 milions; Enagás Transporte, 32,4 milions, i Bankia, 21,1 milions.

stats