Economia 29/04/2017

Canvi de plans de Colau: Barcelona aportarà 7 milions al Circuit de Catalunya fins al 2019

L'Ajuntament de Barcelona ajorna la fi dels ajuts a la instal·ació i s'hi compromet almenys per tres anys més

àlex Font Manté
2 min
Nou rescat al Circuit

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona ha decidit allargar les seves contribucions al Circuit de Catalunya. Des de l'arribada d'Ada Colau, el consistori havia començat una retirada gradual de les aportacions, i semblava que aquest any podria deixar d'aportar-hi diners. Finalment, però, l'Ajuntament ha decidit comprometre's a pagar 7 milions d'euros entre aquest any i els dos vinents, fet que sens dubte serà rebut amb alleugeriment pels gestors de la instal·lació, que encara no han trobat la manera de deixar de perdre diners cada any.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El 2015, l'any del relleu entre Xavier Trias i Ada Colau, l'Ajuntament va pagar 4 milions d'euros al Circuit, igual que en els exercicis anteriors. L'any següent, però, el nou equip municipal va retallar a la meitat aquesta aportació, fins a 2 milions. Al Circuit n'hi havia que tenien por que això ja significaria la desaparició de les aportacions de l'Ajuntament per al 2017, però finalment aquest any Barcelona no només no les rebaixarà sinó que les incrementarà.

En concret, aquest exercici l'Ajuntament de la capital catalana pagarà 3 milions d'euros, que baixaran a 2,5 milions el 2018 i a 1,5 milions el 2019. "D'aquesta manera es garanteix la sostenibilitat actual de la instal·lació i es fa efectiva la retirada progressiva de finançament de l'Ajuntament de Barcelona, amb aportacions decreixents fins al 2019", ha explicat avui el mateix consistori en un comunicat.

Emprenem: La ruïna de la Fórmula 1La clau de tot és com fer que el Circuit sigui sostenible. "Barcelona manté el compromís amb els alcaldes de la zona i amb la Generalitat […] mentre es troba la fórmula perquè aquesta instal·lació s'autofinanci", afirma el comunicat de l'Ajuntament. La direcció del Circuit està elaborant un pla estratègic per als pròxims cinc anys que permeti garantir la sostenibilitat de les instal·lacions i, alhora, mantenir-hi la celebració de grans curses com la Fórmula 1 i el campionat mundial de motociclisme.

La clau de tot recau en la Fórmula 1, que és l'espectacle que forada els comptes del circuit any rere any, atesa la factura que s'ha de pagar a Formula One Group, l'empresa organitzadora, per poder celebrar un gran premi. En concret, aquest any s'han d'abonar 23,8 milions de dòlars (quasi 22 milions d'euros al canvi actual).

Aquesta factura no es recupera amb els ingressos de les taquilles i dels patrocinadors, de manera que en els últims anys la Generalitat ha hagut d'anar injectant diners a la instal·lació per evitar que faci fallida.

L'any passat el Govern va haver de destinar 7,5 milions al Circuit, tal com va avançar l'ARA, que es van sumar als 2,5 milions que ja hi havia posat l'any anterior. Amb aquestes injeccions s'han d'anar cobrint les pèrdues de cada any, que estan entre 7 i 8 milions d'euros per exercici.

stats