Comerç
Economia Comerç 03/10/2023

Abacus apunta a una facturació rècord de 130 M€, amb un increment del 36%

La cooperativa de materials educatius es marca el repte de créixer fora de Catalunya

2 min
Botiga d'Abacus a Vic.

BarcelonaLa cooperativa Abacus agafa velocitat de creuer i preveu tancar l’exercici del 2023 amb una facturació de 130 milions d’euros, la qual cosa suposaria un increment del 36%, després dels 95,3 milions de l’any 2022. Així ho ha explicat el seu director general, Oriol Soler, al diari ARA, després dels primers tres trimestres, en què la facturació del grup ha anat a més. 

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquests 130 milions d’euros suposarien una fita per a Abacus, que el juliol del 2021 es va fusionar amb Som. El 2019, la cooperativa de materials educatius va tenir unes vendes de 93 milions, que van caure a 70 amb l’esclat del covid i van remuntar fins als 88 en l’any en què es va anunciar la fusió. 

Abacus divideix la seva activitat en quatre àrees: Abacus Original, dedicada als llibres, papereria, material d’oficina o joguines, que l’any passat va concentrar dues terceres parts de les vendes; Abacus Educació, dedicada a aportar recursos a la comunitat educativa, i que el 2022 era el 24% de la facturació; Abacus Mèdia, la divisió de mitjans, que suposa un 7,5%, i Abacus Editorial, dedicada als llibres, que era només un 2,5% del total. Durant aquest 2023, la cooperativa ha viscut un fort impuls en la seva àrea educativa per la seva línia de robòtica i també té altes expectatives amb Habilis, dedicada a donar formació als mestres. 

La subvenció retornada

Durant l'any, Abacus va ser notícia al març per haver retornat una subvenció de 490.000 euros amb què volia expandir la seva branca de mitjans. “Volem buscar la centralitat en els nostres mitjans i no estar a la perifèria; vam veure oportunitats que després no teníem clares, i per això vam tornar la subvenció”, explica Soler. Durant aquest estiu també ha transcendit l’adeu del codirector general d’Abacus, Salvador Garcia, que va marxar a la cooperativa de crèdit Caixa d’Enginyers. 

De cara al futur, Soler indica que l’objectiu passa per mantenir l’elevat creixement d’aquest 2023: “Abacus aspira a tenir un rol central en la cultura i l’educació a Catalunya”, explica, recordant les arrels d’una cooperativa que va néixer el 1968 vinculada al moviment de renovació pedagògica. La cooperativa vol créixer en la seva filial educativa fora de Catalunya i també posar un peu a l’estranger. 

Abacus va tancar l’any passat amb 1,029 milions de socis consumidors i 812 treballadors, i compta actualment amb 47 botigues, 40 de les quals al Principat, sis al País Valencià i una altra a les illes Balears. 

stats