Supermercats

Aquests són els supermercats més barats per fer la compra

L'OCU determina que les famílies gasten de mitjana 6.019 euros anuals per fer la compra

4 min
Supermercats

BarcelonaLa cadena de supermercats Alcampo és l'opció més barata per fer la compra en 23 ciutats espanyoles, entre les quals hi ha Barcelona. Alhora, Mercadona també és dels establiments més barats, i a Catalunya predomina principalment a Girona, Lleida i Tarragona. Amb tot, l'augment de preus en l'alimentació i la drogueria és "generalitzat en totes les cadenes", amb un augment del 14% aquest any i del 30,12% en els últims dos anys, segons es desprèn d'un estudi publicat aquest dijous per l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons l'organisme, les famílies espanyoles gasten, de mitjana, fins a 6.019 euros anuals per fer la compra al supermercat; una xifra que es pot rebaixar en 1.056 euros anuals, que és l'estalvi mitjà de comprar als establiments més barats i que representa un estalvi de la cinquena part del pressupost d'alimentació d'una llar tipus. L'estudi també destaca que les ciutats on més es pot estalviar –en què la diferència entre el supermercat més car i el més barat és més gran– són Madrid (fins a 3.928 euros a l'any d'estalvi possible), Gijón (1.871 euros), València (1.815 euros) i Saragossa (1.773 euros); i on menys es pot estalviar és a Conca (430 euros l'any), Puertollano (507 euros) i Cartagena (508 euros).

Alcampo, la cadena més barata

Els establiments més barats dels visitats per comprar el cistell de la compra OCU –cistell de la compra base dissenyat per l'organització– són els hipermercats Alcampo de Coia a Vigo i el de Múrcia. En aquest grup se situen també dos Dani a Granada. Per contra, els establiments més cars dels visitats per OCU pertanyen a la cadena Sánchez Romero, seguida d'Eleconomato i Amazon. Pel que fa a cadenes en general, OCU determina que les més barates són Dani, entre les locals, Tifer entre les regionals i Family Cash i Alcampo entre les d'abast estatal.

D'altra banda, les cadenes en què més s'han apujat els preus són Leclerc (16,8%), Supeco (15,8%) i Carrefour Express (15,3%); i on menys han pujat són Masymas (7,9%), Eroski (8%) i Eroski City (8,8%).

Tot i que l'estudi analitza 1.108 establiments en 65 ciutats espanyoles –totes les capitals de província i altres localitats grans–, si ens centrem en les ciutats catalanes analitzades trobem que, d'una banda, a Barcelona l'OCU determina que els supermercats més barats són: Mi Alcampo del carrer Guineueta, l'Alcampo de la plaça del Duc de Medinaceli, el Charter de Concepció Arenal i l'Alcampo de l'avinguda Diagonal. Per contra, els més cars a la ciutat de Barcelona són el Suma de ronda del Guinardó, el Sorli del carrer Marina i el Plusfresc de Via Augusta.

A Girona, destaquen com a més barats el Mercadona de la carretera de Barcelona 215 i el del carrer del Carme 179, i també el Consum d'Ultonia; els més cars són el Condis de Pere Compte 5, El Corte Inglés i el Caprabo de la plaça Santa Eugènia. A Tarragona, els més barats són el Consum de Prat de la Riba i el Mercadona d'Ernest Lluch; i els més cars el Condis del carrer Sevilla i el Plusfresc d'avinguda de Roma. A Lleida, destaquen els Mercadona de Manuel de Palacio i el del carrer Miguel Batllori, així com el Consum del carrer del Centre com els més econòmics; i els més cars són el Sunka de Bisbe Marti Ruano i els Plusfresc de Pi i Margall i d'avinguda Fontanet.

Els aliments que més pugen

L'organització explica que enguany es tracta de la segona pujada més gran de preus del total dels 35 anys que es fa l'estudi; la més important va ser l'any passat. Amb tot, recorda que en dos anys s'ha patit un increment del 30,12% del cost dels aliments i la drogueria, que aquest any han augmentat un 14%. "De nou, tot puja", ha exclamat el tècnic especialista en preus, Miguel Ángel Pascual, durant la presentació de l'estudi. "Al contrari de l'any passat, ara la pujada està més diversificada i generalitzada en un ventall més ampli de productes", assegura.

Amb tot, els aliments que més augmenten de preu aquesta vegada són el sucre (65,7%), la llet condensada (61,4%), les pastanagues (56,1%), les patates fregides congelades (49,7%), les cebes (40%) i l'arròs (36%). Entre els que més baixen, destaca l'oli de gira-sol (39,8%) per la comparació amb l'augment desorbitat de fa un any, propulsat per la invasió a Ucraïna, i també el plàtan canari, que modera els preus una vegada recuperats de l'erupció del volcà de La Palma.

En definitiva, però, tot puja, i tot i que les cadenes traslladen l'augment amb més o menys impacte en el preu final al consumidor, en totes els preus augmenten entre un 8% i un 17% respecte a l'any anterior, segons apunta l'OCU.

Els 10 supermercats més barats de Catalunya:

  1. Mi Alcampo (Carrer Guineueta, 23, Barcelona)
  2. Alcampo (Avinguda de la Platja, s/n, Sant Adrià del Besòs)
  3. Alcampo (Plaça del Duc de Medinaceli, 1, Barcelona)
  4. Charter (Carrer de Concepción Arenal, 144-146, Barcelona)
  5. Alcampo (Avinguda Diagonal, 15, Barcelona)
  6. Consum (Carrer Berruguete, 106, Barcelona)
  7. Mercadona (Carretera de Barcelona, 215, Girona)
  8. Mercadona (Carrer Aneto, 16, Barcelona)
  9. Mercadona (Rambla Guipúscoa, 185, Barcelona)
  10. Mercadona (Carrer Mallorca, 1-23, Barcelona)

Els 10 supermercats més cars de Catalunya:

  1. Sorli (Carrer Jacinto Benavente, 6-30, Badalona)
  2. Suma (Ronda Guinardó, 210, Barcelona)
  3. Sorli (Carrer de la Física, 13-17, Barcelona)
  4. Sorli (Carrer de la Marina, 63, Barcelona)
  5. Plus Fresc (Via Augusta, 188, Barcelona)
  6. Hipercor (Avinguda Meridiana, 350-358, Barcelona)
  7. El Corte Inglés (Carrer Andreu Nin, 51, Barcelona)
  8. Condislife (Avinguda de la República Argentina, 257, Barcelona)
  9. Condis (Carrer Pere Compte, 5, Girona)
  10. Condislife (Carrer Guipúscoa, 132, Barcelona)
stats