Competència multa Repsol mentre els tribunals anul·len una sanció anterior

L'Audiència anul·la una sanció de 22,6 M€ a la petroliera i la CNMC la sanciona per la compra de Petrocat

2 min
Imatge d'arxiu d'una benzinera de Repsol.

BarcelonaCara i creu en l'estira i arronsa que la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC) manté amb la petroliera Repsol. L'Audiència Nacional ha anul·lat una sanció que aquest organisme va imposar el 2015 a Repsol, una multa de 22,59 milions d'euros que ara queda en paper mullat. Però la mateixa CNMC acaba d'imposar una nova sanció a l'empresa que presideix Antoni Brufau per no complir les condicions que li van ser imposades quan va assolir la majoria de la catalana Petrocat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El primer cas és una sanció de les més altes imposades per Competència. Va ser el 2015 quan l'organisme de control dels mercats, presidit llavors per José María Marín Quemada, va sancionar Repsol per considerar que havia mantingut acords anticompetitius. En concret, els fets es referien als anys 2012 i 2013 i, segons Competència, la petroliera hauria coordinat preus i descomptes amb tres empreses de benzineres de Madrid, Múrcia i Lugo. Benzineres que, segons la CNMC, tot i ser de terceres empreses, estaven abanderades per Repsol.

Ara l'Audiència Nacional ha dictat una sentència en què estima el recurs de Repsol i anul·la la multa de la CNMC "perquè no s'ajusta a dret". A més, la sentència condemna l'administració a pagar les costes judicials. Aquesta multa ja havia estat rebutjada pels tribunals, l'any 2017, per un defecte de forma en la sanció.

Cas Petrocat

La sentència de l'Audiència Nacional posa fi a un dels conflictes entre l'energètica i Competència. Però n'hi ha d'altres. Ahir mateix la CNMC informava de la sanció de 850.000 euros imposada a Repsol per incomplir les condicions de la compra de Petrocat. Repsol tenia un 45% de la petroliera catalana i el 2014 va elevar-ne la participació al 90%. Llavors la CNMC, per autoritzar l'operació, va posar diverses condicions a Repsol. S'havia de vendre 23 benzineres a Catalunya, donar entrada a terceres petrolieres per abastir les benzineres de Petrocat i havia d'informar periòdicament del compliment d'aquestes condicions a la CNMC.

Segons Competència, la sanció imposada ara a Repsol és per l'incompliment de dues de les condicions. D'una banda, la d''obrir a tercers en un determinat percentatge –que és secret– el proveïment a les benzineres de Petrocat. L'altre motiu de sanció és no haver presentat l'informe relatiu al compliment de les condicions de l'any 2015.

stats