Comprar un habitatge obliga a sobreendeutar-se a Catalunya

Les Illes Balears és la comunitat on calen més anys de salari per poder adquirir un pis

2 min
accés habitatge

El preu de l’habitatge a Espanya és molt diferent en funció de la comunitat. I tot i que també hi ha diferència de sous entre els diferents punts geogràfics, aquest desequilibri no és tan gran com el dels preus immobiliaris. Això fa que l’esforç per accedir a la compra d’un habitatge tingui grans diferències. Per exemple, l’esforç –mesurat en anys de salari– per comprar un pis a Catalunya és quasi el doble que a la Rioja. Però on és més difícil accedir a l’habitatge és a les Illes Balears, on calen el doble d’anys de salari que a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les dades les ha publicat l’empresa Sociedad de Tasación. Segons aquesta anàlisi, les Illes Balears, Comunitat de Madrid i Catalunya són les tres úniques comunitats on calen més anys de sou per comprar un habitatge en la mitjana estatal, que se situa en 7,4 anys de salari. A les Balears la xifra es dispara, ja que calen 16,1 anys de salari per poder comprar un pis. En el cas de Madrid es necessiten 8,5 anys de sou, i a Catalunya 8,4 anys. Unes xifres que contrasten amb el de les comunitats on l’esforç exigit es més baix. La Rioja és la que necessita menys esforç, 4,6 anys de sou. La segueixen Múrcia, amb 4,7 anys; Extremadura, amb 5,1 anys, i l’Aragó, amb 5,2 anys. 

Sociedad de Tasación ha anat més enllà en la seva anàlisi. Per accedir a l’habitatge de manera habitual es recorre al crèdit hipotecari. Per tant, no només el sou mesura l’accés, sinó també la capacitat d’endeutament. I les tres comunitats on els anys de salari que calen per comprar-se un pis superen la mitjana estatal són també les tres comunitats on els compradors han de sobreendeutar-se. Així ho prova un índex que pondera les taules d’estructura salarial de l’INE i la capacitat d’endeutament. Quan l’índex és inferior a 100, assenyala que cal sobreendeutar-se.

Diferències hipotecàries

Aquest índex situa la mitjana espanyola en 108, és a dir, l’endeutament és adequat, i només se situen per sota de 100 –sobreendeutament– les Balears, amb 50, Madrid amb 92 i Catalunya amb 95. Una situació de sobreendeutament molt diferent de la de les comunitats on cal endeutar-se menys per comprar un habitatge, que són la Rioja (176), Múrcia (172), Extremadura (161) i Castella-la Manxa (158).

De fet, l’estadística del Col·legi de Registradors també demostra aquesta diferència d’endeutament necessari per accedir a un habitatge. Segons les seves dades del quart trimestre del 2020, l’import del nou crèdit hipotecari per habitatge i per metre quadrat se situava de mitjana a l’Estat en 1.295 euros, però mentre que per a la Rioja eren només 856 euros i, fins i tot a Extremadura era inferior, 691 euros, a Catalunya s’enfilava a 1.695 euros, a Madrid a 1.905 euros i a les Illes Balears a 1.751 euros. 

Aquestes diferències tan substancials estan relaciones amb el preu de l’habitatge en cada comunitat. I aquest fet, lligat al nivell de sou de cada comunitat, provoca les importants diferències d’esforç i accessibilitat a l’habitatge.

Diferència de salaris

Les últimes dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) indiquen que el salari mitjà a Catalunya va ser de 25.552 euros, mentre que a la Rioja es va situar en 22.641 euros. Una diferència del 12,8%. Una diferència important, però inferior a la del preu de l’habitatge. Segons l’INE, hi ha més de 19 punts de diferència en l’índex del preu de l’habitatge entre la Rioja i Catalunya.

stats