Inversió pública

La Generalitat xifra en 2.700 M€ les inversions no executades pel govern de Sánchez a Catalunya

La consellera d'Economia assegura que la inversió de l'Estat a Madrid ha sigut "un 70% superior" que a Catalunya

ARA
2 min
La consellera d Economia i Hisenda, Natalia Mas, en una imatge d'arxiu.

BarcelonaLa Generalitat de Catalunya ha xifrat en 2.738 milions d'euros les inversions de l'Estat previstes a Catalunya que no es van executar entre els anys 2018 i 2021, des que es va constituir el govern presidit per Pedro Sánchez, ha explicat la consellera d'Economia, Natàlia Mas.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Des que el PSOE governa a l'Estat", és a dir, des del 2018, l'execució d'inversions a la Comunitat de Madrid ha estat "un 70% superior" a la de Catalunya, ha declarat Mas en una entrevista a l'agència Efe. A més, la consellera ha denunciat que l'Estat ha decidit "no publicar" les dades del 2022.

Segons dades recollides pel departament d'Economia de la Generalitat, des de l'any 2018 les inversions de l'Estat a Catalunya incloses en els pressupostos de l'Estat, fonamentalment destinades a infraestructures, sumaven 6.004 milions d'euros, però d'aquest import l'Estat només en va acabar liquidant un total de 3.266 milions, per la qual cosa la no-execució va arribar a 2.738 milions. La consellera ha assegurat que, en canvi, a la Comunitat de Madrid es van acabar executant en aquest mateix període de temps, entre el 2018 i el 2021, inversions per valor de 5.547 milions, enfront dels 4.485 milions pressupostats.

És a dir, un 45% de les inversions pressupostades pel govern espanyol a Catalunya en quatre anys no es van executar. L'últim any amb dades, però, va tenir un nivell d'execució encara més baix, del 35,9%. Per contra, l'Estat ha destinat a Madrid un 23% més dels diners previstos inicialment als comptes públics.

"En els darrers 10 anys aproximadament veiem una execució mitjana, en el cas de la Comunitat de Madrid, al voltant del 120%, ja que només el 2019 va estar per sota del 100%, i en canvi a Catalunya l'execució se situa al voltant al 60%", ha dit Natàlia Mas, que ha criticat aquests seixanta punts percentuals de diferència entre les dues comunitats.

Traspàs de 900 milions a la Generalitat

Davant d'aquests incompliments "ingents", la consellera ha assegurat que "un 70%" d'aquesta falta d'execució d'inversions és imputable a Renfe i a Adif i ha reivindicat solucions com les esmenes pactades per ERC el 2022 perquè l'Estat transfereixi la Generalitat uns 900 milions per fer obres en infraestructures clau.

Precisament, la setmana passada un informe de la Cambra de Comerç de Barcelona va xifrar en 50.914 milions d'euros el volum necessari d'inversions per resoldre el dèficit d'infraestructures a Catalunya.

D'altra banda, pel que fa a l'aeroport del Prat, la consellera ha dit que la Generalitat "continua avançant i treballant" en solucions per augmentar la capacitat del principal aeroport de Catalunya, tot i que no ha revelat quan es faran públiques. 

stats