Economia 23/12/2014

Mas-Colell insta Montoro a abordar un nou model de finançament i la distribució del dèficit

El conseller d'Economia escoltarà amb "interès" el ministre d'Hisenda a la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera a Madrid, que, previsiblement, no analitzarà cap de les dues prioritats de la Generalitat

Joan Rusiñol
1 min

MadridAquesta tarda, a Madrid, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, explicarà a les comunitats autònomes la seva proposta per intentar alleugerir la situació financera territorial, a punt de començar un any electoral. Madrid posarà sobre la taula, a la reunió del Consell de Política Fiscal i Finacera (CPFF), la seva voluntat de perdonar els interessos del deute corresponent als anys 2012, 2013 i 2014, així com la possibilitat que, en el futur, totes les autonomies (les que s'han acollit al fons de liquiditat autonòmic i les que no) puguin beneficiar-se del tipus zero en el finançament del seu endeutament.

A l'entrada de la reunió, el conseller d'Economia de la Generalitat, Andreu Mas-Colell, ha deixat clar que aquest no és l'objectiu que, a parer del seu govern, hauria d'encarar l'Estat. En declaracions a la premsa, ha dit que ell voldria escoltar propostes "consistents" sobre el nou model de finançament autonòmic –que Mariano Rajoy ha decidit ajornar– i el debat sobre el criteri de distribució de l'objectiu del dèficit. Diversos territoris, entre ells Catalunya, denuncien que el repartiment actual que fa l'estat espanyol penalitza aquelles administracions que han d'assumir el pes de la despesa social.

No s'ha volgut mullar sobre les filtracions periodístiques que han anat plantejant els grans trets de la mesura que Montoro exposarà avui. Ha dit que l'escoltarà amb "interès" i que a la sortida en farà una valoració. Sí que ha alertat que tot allò que té relació amb el finançament autonòmic està molt "desordenat".

stats