Economia 18/06/2018

El conseller delegat del BBVA amenaça amb un encariment del crèdit si el PSOE aplica l'impost a la banca

Carlos Torres assegura que no s'han de fer "experiments" amb els tributs

Júlia Manresa
2 min
El banc dirigit per Carlos Torres va retallar la plantilla de l’entitat catalana en 1.557 empleats per tancar l’absorció.

SantanderAssegut al costat de la ministra d'Indústria, Reyes Maroto, el conseller delegat del BBVA, Carlos Torres, ha sigut contundent contra la proposta del PSOE d'aplicar un impost a la banca per pagar les pensions. El partit que encapçala Pedro Sánchez va comunicar la proposta quan era a l'oposició i ara que és al govern no tanca la porta a aplicar nous tributs per finançar la Seguretat Social. Però Carlos Torres ho considera "erroni" i avisa que comportaria un encariment del crèdit. Ho ha afirmat a les jornades organitzades per l'Associació de Periodistes d'Informació Econòmica (APIE) que es fan a Santander.

De fet, el conseller delegat del BBVA ho ha dit just després que la ministra d'Indústria expliqués que calia estudiar tant aquest tribut com el que ja havia anunciat Montoro per aplicar a les empreses tecnològiques i, fins i tot, d'altres propostes. Però Maroto ha insistit que el que el govern en minoria de Pedro Sáchez buscarà seran consensos polítics per aplicar mesures concretes i resoldre el problema estructural d'ingressos de la Seguretat Social. Segons la ministra d'Indústria, "s'ha de reflexionar perquè hi ha un problema d'ingressos i, si no, estem abocats a endeutar-nos". Per això ha optat per una reforma fiscal que plantejaran a d'altres partits per arribar a consensos.

Però per al representant del sector bancari, aquest impost és absolutament "erroni". Carlos Torres creu l'única cosa que provocaria seria "una distorsió de l'activitat econòmica", que portaria a un encariment del crèdit: "Cal no fer molts experiments amb impostos [...], ja n'hem vist exemples i només porta a una pitjor assignació del crèdit i el fa més inaccessible". Torres també ha criticat que s'argumenti la mesura a partir del rescat de la banca, perquè considera que "no es van rescatar els bancs, sinó les caixes i els seus dipositants".

De fet, el president del BBVA, Francisco González, ja havia afirmat que un impost a la banca per pagar les pensions "és més propi de Bolívia que d'Europa", després que Sánchez va anunciar la proposta, que també havia llançat Podem. Ara podria arribar a materialitzar-se si els dos partits aconsegueixen més consens a la cambra parlamentària. La mateixa ministra ha recordat que divendres passat el seu govern va autoritzar 7.500 milions d'euros de crèdit a la Seguretat Social per pagar les pensions i evitar continuar buidant el fons de reserva, conegut com la guardiola de les pensions.

stats