Finances públiques

Hisenda ja treballa per mantenir l'impost de plusvàlues

El Tribunal Constitucional anul·la tres apartats de la Llei d'Hisendes Locals que regulen el càlcul d'aquest tribut

2 min
Imatge de la façana del Tribunal Constitucional

BarcelonaEl Tribunal Constitucional ha donat un cop de gràcia quasi definitiu a l'impost sobre l'increment del valor dels terrenys de naturalesa urbana, més conegut com a plusvàlues, que és una de les principals fonts d'ingressos dels ajuntaments. El Constitucional ha avançat aquest dimarts que anul·lava tres apartats del text refós de la Llei d'Hisendes Locals, que fan referència a aquest impost i al càlcul de la base imposable del tribut. Per fer-se una idea de la importància d'aquest impost per a les arques municipals, al projecte de pressupostos de l'Ajuntament de Barcelona es preveuen uns ingressos a través d'aquest tribut de gairebé 181 milions d'euros.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Tot i així, el ministeri d’Hisenda ha contestat, en un comunicat, que a l’espera d’analitzar la sentència, revisarà aquest impost per assegurar-se que és constitucional i garantir els ingressos municipals. La plusvàlua és una de les grans fonts d’ingressos dels ajuntaments, que fa anys demanen al govern espanyol una nova regulació d’aquest tribut, que aporta uns 4.000 milions d’euros de recaptació als global dels ajuntaments espanyols.

El que ha fet el Constitucional és avançar la part dispositiva de la sentència, que no publicarà íntegrament fins d'aquí uns dies. No és la primera sentència de l'alt tribunal que afecta el tribut. Ja el 2017, en una primera sentència, establia que no s'havia de cobrar l'impost si no s'havia produït un augment del valor dels terrenys. Aleshores es cobrava fins i tot en aquests casos, perquè pisos i solars que s'havien comprat a preu d'or abans de l'esclat de la bombolla es venien a preus molt inferiors i, per tant, amb pèrdues per al venedor.

La sentència anunciada ara és la tercera del Constitucional sobre aquest impost. Tot i que l'ha aprovat el plenari, la sentència comptarà amb els vots discrepants dels magistrats Cándido Conde-Pumpido i María Luisa Balaguer, mentre que el del president del tribunal és concurrent (està d'acord amb la decisió però no amb l'argumentació). La sentència respon a una qüestió d'inconstitucionalitat que va presentar el Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia.

El tribunal ha declarat inconstitucionals, i per tant nuls, els apartats 1, 2 i 4 de l'article 107 de la llei reguladora de les hisendes locals, perquè "estableix un mètode objectiu de determinació de la base imposable de l'impost sobre l'increment del valor dels terrenys de naturalesa urbana que determina que sempre hagi existit augment en el valor dels terrenys durant el període de la imposició”, amb independència que realment s'hagi produït i de la seva quantitat real.

Sense retroactivitat

Per prevenir el caos que podria suposar una sentència d'aquesta transcendència, la decisió declara la "intangibilitat" de les situacions fermes existents abans de la data de l'aprovació de la resolució, cosa que significa que no es podran modificar. La decisió constitucional sobre la taxa, que en aquesta ocasió se centrava en la base imposable i estableix que s'ha de fixar segons el benefici obtingut amb la venda, s'ha produït per vuit vots a dos.

stats