Economia 27/02/2015

El Constitucional tomba l'impost als dipòsits bancaris que volia la Generalitat

El Govern perd així la possibilitat de recaptar més de 600 milions d'euros. El tribunal nega que el fet que l'Estat implantés el mateix tribut al 0% vulneri l'autonomia financera de la Generalitat

Ara
1 min
El Tribunal Constitucional s'ha erigit els últims anys en àrbitre de la relació entre Catalunya i Espanya.

BarcelonaEl Tribunal Constitucional (TC) dóna la raó al govern de l'Estat i avala l'impost sobre els dipòsits bancaris que va aprovar el desembre de 2012. Catalunya havia presentat un recurs contra aquest tribut per considerar que vulnera l'autonomia financera de la Generalitat.

El govern espanyol va introduir aquest impost al 0% de forma gairebé simultània a la Generalitat, i el va començar a aplicar el desembre del mateix any. L’impost català preveia que si una entitat financera captava dipòsits per valor de fins a 150 milions d’euros a Catalunya se li aplicaria un gravamen del 0,3%; entre 150 i 600 milions, el tipus seria del 0,4%, i a partir de 600 milions, del 0,5%. En total, la Generalitat hauria pogut recaptar més de 600 milions amb aquest tribut.

Després de la creació del mateix impost a interès mínim per part del govern de Madrid, però, el Constitucional va suspendre la llei catalana i tant el Parlament com la Generalitat van decidir presentar un recurs per vulnerar la capacitat de les autonomies de legislar sobre aquesta qüestió i posant en dubte la voluntat recaptatòria de l'Estat en un tribut que va crear a tipus zero.

Ara el TC ha desestimat el recurs del Parlament i afegeix que "la creació d'aquest impost nou per part de l'Estat suposa la impossibilitat per a totes les regions d'establir un tribut similar". El Constitucional tampoc considera que es tracti d'un impost "simulat", ja que l'Estat "pot tenir altres objectius a banda de recaptar fons per a la hisenda pública".

stats