Economia 02/10/2019

La contractació d'hipoteques remunta al juliol i creix un 13% a Catalunya

Al juny el mateix indicador havia caigut un 20% per la nova normativa sobre crèdit immobiliari

Ara
2 min
Una promoció d'habitatges nous a Barcelona.

BarcelonaEls catalans van formalitzar 5.468 hipoteques al mes de juliol, un 13,1% més que el mes anterior, segons ha publicat aquest dimecres l'Institut Nacional d'Estadística. En comparació amb el mateix mes del 2018, la signatura d'hipoteques augmenta un 6,1%. Aquest increment arriba després que al juny la mateixa xifra caigués un 20% per l'entrada en vigor de la nova normativa sobre crèdit immobiliari.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La norma atorga un paper més actiu als notaris i integra la jurisprudència tant del Tribunal Suprem com de la justícia europea. Així, es prohibeixen les clàusules abusives, com les clàusules terra, i s'obliga els bancs a assumir la majoria de despeses hipotecàries. A més, les entitats han d'entregar al client la seva oferta hipotecària vinculant almenys 10 dies abans de la signatura de l’escriptura perquè la pugui estudiar amb cura.

"Les dades són positives perquè acompanyen la tendència del mercat de la compravenda d'habitatge", explica Òscar Gorgues, president de la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona. Segons diu, el passat juliol de cada deu operacions de compravenda d'habitatge a Catalunya, set s'han fet mitjançant hipoteca. "A més, la hipoteca mitjana no puja de valor, i això és positiu: es fan més hipoteques, però l'import és similar, el que fa pensar que el mercat està relativament sanejat", afegeix.

Gorgues explica, en aquest sentit, que aquests primers set mesos de l'any són els millors des del 2011. Llavors van tancar-se al voltant de 30.000 hipoteques (un 10% més que el mateix període l'any passat, diu), i aquest any se n'han tancat unes 27.000.

Les hipoteques creixen a totes les províncies

A Espanya, les hipoteques van pujar el juliol un 13,1% interanual i un 11,5% mensual, amb uns 33.300 habitatges hipotecats. D'altra banda, el capital prestat a Catalunya va ascendir a 797 milions d'euros, un 15,3% més que el mes previ i un 7,2% respecte a l'any anterior.

Les xifres segmentades per demarcacions mostren que la signatura d'hipoteques creix en totes les províncies catalanes. A Barcelona, al juliol es van constituir més de 4.000 hipoteques sobre habitatge (un 1% més que en el mateix mes del 2018) i l'import hipotecat va ser 642 milions d'euros. A Girona, les hipoteques van ser 597 (+5,8%) i el capital prestat va créixer fins als 72 milions; a Lleida, van pujar un 40%, fins a les 218, i un import de 21 milions d'euros, i a Tarragona es van formalitzar 623 hipoteques el mes en qüestió (+2,4%) i l'import total va ser de 60 milions.

stats