Economia 23/03/2020

Així seran els crèdits antipandèmia: els avals de l’Estat seran més elevats com més petita sigui l’empresa

El crèdit a pimes i autònoms estarà blindat fins al 80%, segons el pla que presentarà el govern Covid-19: l'última hora del coronavirus a Catalunya, en directe

i
àlex Font Manté
3 min
Comerços tancats al passeig de Gràcia.

BarcelonaFa gairebé una setmana que el govern espanyol va anunciar un multimilionari pla d’avals públics perquè autònoms i empreses puguin finançar-se tot i la dramàtica caiguda de l’activitat econòmica per culpa de la crisi sanitària del Covid-19. Tot i la pompa amb la qual es va fer l’anunci, els dies han anat passant i poca cosa més se sap d’aquests crèdits, que hauran de concedir els bancs però que en part estaran garantits per l’Estat. Aquesta falta de concreció ha desesperat milers d’empreses, que ja els han sol·licitat i segueixen esperant a rebre els diners que necessiten.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Però l’espera sembla que s’ha acabat. Segons ha pogut saber l’ARA, el govern espanyol anunciarà demà dimarts els detalls per poder accedir a aquests crèdits avalats per l’Estat.

Un dels punts més importants és quin percentatge del crèdit estarà garantit per l’Estat. O, si ho mirem des del punt de vista dels bancs, quants diners pot arribar a perdre l’entitat financera per cada un d’aquests crèdits. Aquest és un dels detalls que han endarrerit la presentació del pla, però el govern i els bancs ja han arribat a un principi d’acord. Les negociacions sobre la lletra petita encara estan obertes.

L'acord implica que els avals de l’Estat seran més elevats com més petita sigui l’empresa, segons expliquen les fonts consultades i confirma el ministeri d’Economia. En principi s’han distingit tres grups d’empreses que poden sol·licitar aquests crèdits: pimes i autònoms, empreses mitjanes-grans i, finalment, grans corporacions.

Segurament els crèdits que demanin les empreses del primer grup (pimes i autònoms) gaudiran d’un aval de fins al 80% del crèdit que demanin. A partir d’allà, a mesura que la dimensió de la companyia creixi, més baix serà aquest percentatge. Segons algunes fonts, les empreses mitjanes-grans podrien tenir el 70% avalat per l'Estat, mentre que en el cas de les grans es podria arribar al 60%. De tota manera, des del govern espanyol no volen posar xifres exactes i demanen que s’esperi a la roda de premsa de dimarts, en la qual es concretaran els detalls.

El detall de fins a quin percentatge estan avalats els crèdits es un punt fonamental. Segons el sistema establert per l’Estat, les empreses i els autònoms amb problemes hauran de demanar crèdits als bancs, però els bancs són reticents a prestar diners si no veuen factible que les empreses tornin els diners quan pertoqui. El fet que les pimes i els autònoms (que són les empreses més vulnerables i, per tant, amb més risc de no tornar el crèdit) tinguin un suport públic més gran hauria de facilitar que els bancs els donin el crèdit que necessiten.

Un altre detall important és que aquests crèdits antipandèmia no serviran per refinançar crèdits ja existents. Amb això, el govern es vol assegurar que els bancs no agafen préstecs antics i els endossen a l’Estat. “Aquests crèdits no serviran per refinançar: només seran per a crèdits nous o per renovar línies ja existents, però no es refinançarà res amb aquests préstecs”, afirma una font financera.

Per acabar, els bancs han pactat que no aprofitaran la conjuntura actual per robar-se clients i que, per tant, els crèdits antipandèmia que donin només es podran concedir a clients ja existents de les entitats. Això vol dir que si una empresa és client de CaixaBank no podrà demanar un d’aquests préstecs al Sabadell, Bankia, el BBVA, el Santander o Caixa d’Enginyers, per posar un exemple.

Un aval mitjà del 55%

El govern espanyol va assegurar que "mobilitzaria" fins a 200.000 milions d'euros per sortir de la crisi econòmica que provocarà el coronavirus. Però d'aquesta quantitat d'euros, avui dia només se sap segur que l'Estat en posarà 17.000. De la resta de diners, 100.000 milions són els avals que l'Estat està disposat a posar per a les empreses que demanin crèdits als bancs. La resta de diners que falten per arribar a 200.000 milions (és a dir, 83.000 milions) són els diners que en teoria aportaran els bancs en forma de crèdit. Si agafem els 100.000 milions de l'Estat i els 83.000 milions dels bancs, ens surt que –de mitjana– el govern està disposat a avalar un 55% dels diners que demanin les empreses als bancs. Però el plan que presentarà demà l'executiu podria modificar aquesta xifra.

stats