Societat 23/03/2020

Aquest és el document que es recomana portar a partir d'avui per sortir de casa

La policia el pot demanar, tant si es va a peu com amb vehicle, però no és obligatori dur-lo Coronavirus: l'última hora a Catalunya, en directe

Pau Esparch
4 min
Dos agents dels Mossos comprovant aquest dilluns si un ciutadà que anava per la plaça Espanya de Barcelona compleix el confinament

BarcelonaUna de les novetats del confinament pel coronavirus que ha generat més preguntes les últimes hores és el "certificat autoresponsable de desplaçament" que va anunciar divendres passat el conseller d'Interior, Miquel Buch. És un document que es recomana portar per sortir de casa i que la policia ja pot demanar a Catalunya a partir d'avui dilluns, que és quan ha entrat en vigor. El certificat es pot descarregar i emplenar en diferents formats en aquest enllaç. També ja es pot fer servir l'apli que ofereix el document en línia. A continuació, responem algunes preguntes sobre aquesta nova mesura.

És obligatori?

No ho és, però el Govern diu que és "molt recomanable"

Com que l'estat d'alarma ha centralitzat les competències al govern espanyol, la Generalitat –que és qui ha impulsat el certificat autoresponsable– no pot exigir que els ciutadans el portin; només ho podria ordenar el govern espanyol. Però Buch ha insistit que és "molt recomanable" que els catalans tinguin el document perquè els Mossos d'Esquadra, la Guàrdia Urbana i les policies locals el demanaran a partir d'ara als carrers i a les carreteres, si es va a peu o amb vehicle, per comprovar que els ciutadans que surten de casa "compleixen els requisits" que permet el reial decret espanyol per poder-se saltar el confinament. Segons Protecció Civil, no cal per als desplaçaments breus, com ara llençar les escombraries o passejar la mascota.

Per a què serveix?

Per "facilitar" en quins casos es pot sortir de casa

Un dels objectius del certificat és "facilitar" en quins casos es pot sortir de casa durant el confinament. El document ofereix set opcions: adquisició d'aliments, productes farmacèutics i de primera necessitat, assistència a centre, servei o establiment sanitari, desplaçament al lloc de treball, retorn al lloc de residència habitual, assistència o atenció a persones grans, menors d'edat, dependents, amb discapacitat o vulnerables, desplaçament a una entitat financera o d'assegurança i causa de força major o situació de necessitat. Segons Buch, el certificat "agilitzarà" la relació entre els ciutadans i els cossos de seguretat.

Què passa amb el document de l'empresa?

Són complementaris i s'han de portar tots dos

Si els treballadors ja tenen un certificat de l'empresa, el conseller d'Interior ha assegurat que a partir d'ara ha d'anar "acompanyat" del nou document que ha anunciat el Govern. Protecció Civil ha dit que són complementaris i que s'han de portar tots dos.

¿Cal un certificat per a cada desplaçament?

La policia no se'l queda, però s'han de marcar diferents activitats

El document només el pot demanar la policia, però els agents no se'l quedaran. Segons Protecció Civil, es necessita un certificat per a cada tipus de desplaçament i si en un mateix trajecte es fa més d'una opció (per exemple, anar a treballar i a comprar), s'han de marcar les diverses activitats i posar l'adreça més allunyada del lloc d'origen.

S'ha de portar imprès?

No cal, perquè hi ha uns quants formats

El Govern ofereix el certificat autoresponsable en diferents formats, que es poden descarregar a la web del departament d'Interior. Hi ha una versió en PDF que es pot imprimir i emplenar a mà, una altra en PDF que es pot omplir digitalment, una versió en Word i des d'avui dilluns ja es pot fer servir l'apli que ofereix el certificat en línia. En aquest últim cas, s'ha d'emplenar digitalment un formulari que genera, amb les dades que s'hi han posat, un enllaç web del document (que després es pot obrir amb el navegador del mòbil o de qualsevol altre dispositiu). Buch ha explicat que, a més, les patrulles de policia tindran el certificat en paper per oferir-lo als ciutadans. Segons Protecció Civil, també poden disposar de còpies impreses els establiments comercials que tenen permís per obrir i els centres de treball.

Els Mossos han alertat que circula un "enllaç fraudulent" per obtenir el certificat. En un tuit, la policia ha demanat només descarregar el document de fonts oficials i ha dirigit els usuaris a l'apli del Govern que ja ofereix el certificat digitalment. L'empresa que havia distribuït l'enllaç per generar el document en format digital ha respost al tuit dels Mossos defensant la seva iniciativa, que ha definit "d'altruista" i "per ajudar els ciutadans". La companyia, que demanava dades personals per generar el document, ha dit que les dades "s'esborren i només serveixen per crear el certificat". Els Mossos han insistit que el document només es pot gestionar des de la web oficial de la Generalitat perquè "no s'ha autoritzat" cap empresa a recollir dades per aquest motiu.

Per què el necessita la policia?

Per comprovar si la circulació "és lògica"

Amb el certificat els agents poden comprovar si la circulació dels ciutadans "és lògica", segons Buch. El motiu és que el document obliga a posar l'adreça d'origen i la de destinació, de manera que les patrulles de policia poden detectar si les persones han alterat el trajecte apuntat. "També per evitar malestar quan els agents fan la feina de validar", ha afegit el conseller d'Interior, que ha defensat que aquesta declaració autoresponsable està inspirada en un model que ha fet França pel coronavirus.

¿Es pot multar algú per no portar el document?

No, excepte que s'hagi declarat un desplaçament que no és cert

Buch ha recordat que les sancions per incomplir el confinament poden anar dels 600 als 30.000 euros en funció de la gravetat. No es pot multar, però, algú per no portar el document, excepte que s'hagi declarat en el paper un desplaçament que no és cert, com també es sanciona si verbalment es diu un recorregut fals.

Certificat autoresponsable de desplaçament
stats