Societat 20/03/2020

Control especial de cap de setmana contra els viatges a segones residències amb multes de fins a 30.000 euros

Els Mossos, que han registrat ja 1.930 denúncies, posaran 40 punts de control a les carreteres

Ara
3 min
Controls al centre de Barcelona

BarcelonaSaltar-se el confinament per anar a passar el cap de setmana a una segona residència serà castigat de manera contundent: les multes oscil·laran entre els 600 i els 30.000 euros en funció de la gravetat. La reacció a l'alto dels Mossos, el tipus d'engany i el risc al qual posa a les persones cada cas determina la gravetat. Per sancionar-ho, es posaran 40 controls policials a les carreteres en cinc fases diferents, amb un total de 200 controls repartits pel territori durant tot el cap de setmana.

Des d'un home que li assegurava a l'agent que anar a un prostíbul era una necessitat essencial fins a un altre que passejava una cabra dient que era la seva mascota, s'han registrat ja incidents força diversos per trencar el confinament. Joves bevent a un parc, un home viatjant a una segona residència, un altre que obria el bar als clients de la seva botiga de queviures aprofitant la porta interior que comunica dos establiments, dos joves de Castelldefels que directament van intentar agredir els Mossos quan se'ls cridava l'atenció o un que passejava la seva mascota a 3 km de casa són alguns dels casos específics relatats per la policia al seu Twitter.

Fins ara, els Mossos han registrat 1.930 denúncies durant l'estat d'alarma per saltar-se el confinament. Les més habituals, de gent que baixa el gos o a comprar diverses vegades al dia. S'han dut a terme 8.781 identificacions de vehicles, 5 tancaments de locals, 9 denúncies contra establiments i 10.247 identificacions a persones pel carrer. Ha avisat que les sancions poden anar dels 100 als 30.000 euros en funció de la gravetat i ha demanat "no circular" i "no fer esport a la muntanya" ni passar el cap de setmana a segones residències, com a manera de protegir el sistema de salut d'altres atencions.

El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, ja va advertir que es perseguirà tothom que es desplaci i no pugui acreditar cap dels motius que es recull en el reial decret d'estat d'alarma. És a dir, que només es pot sortir de casa si s'han de comprar productes bàsics, com aliments o medicines, si s'ha d'anar a un centre sanitari, si s'ha de tenir cura d'una persona gran o dependent, si es pot justificar que es va a treballar o si s'ha de tornar a la residència habitual o passejar el gos, entre algunes altres excepcions.

El confinament ja s'ha traduït en el trànsit, que s'ha reduït un 57,7% a la sortida de l'àrea metropolitana de Barcelona i un 58,8% a l'entrada, ha informat durant la compareixença del Procicat el conseller de l'Interior Miquel Buch, que ha destacat també que no hi ha hagut cap accident mortal a les carreteres catalanes durant els últims 12 dies, mostra de la utilitat del confinament també en la preservació del col·lapse dels serveis sanitaris.

Els Mossos i la Guàrdia Civil es desplaçaran des d'avui i durant tot el cap de setmana per diferents punts del país per vigilar en 40 punts de control diferents que ningú se salta el confinament. Els Mossos posaran punts de control a les vies interurbanes i d'entrada a municipis de segones residències. Si el vehicle està ocupat per més d'una persona també es denunciarà. Les diferents guàrdies urbanes també participen d'aquest dispositiu especial de cap de setmana.

La Generalitat insisteix a recordar en un comunicat que està prohibit passejar, fer esport o anar en bicicleta i que se sancionarà les persones que no compleixin la normativa. L'accés als terrats comunitaris també està prohibit. El govern català apel·la a la responsabilitat col·lectiva i recorda que el confinament decretat també és vigent el cap de setmana.

stats