Economia 29/01/2013

Montoro, sobre la flexibilització del dèficit: "Ja ho veurem"

El ministre d'Hisenda refreda les expectatives de De Guindos sobre donar més marge a les autonomies i desafia la Generalitat: "Què importa l'objectiu de dèficit quan no tens capacitat per finançar-lo?"

Joan Faus
1 min

MadridL'endemà que el ministre d'Economia, Luis de Guindos, obrís la porta a flexibilitzar els objectius de dèficit públic de les comunitats autònomes, el titular d'Hisenda, Cristóbal Montoro, l'ha tornat a tancar. "Fins que això no canviï tots hem d'estar en l'objectiu [actual], si canvia ja ho veurem", ha advertit Montoro en una roda de premsa de presentació de les dades d'ingressos del 2012.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons els compromisos actuals acordats amb Brussel·les, Espanya ha d'assolir aquest any un dèficit -diferència entre ingressos i despeses- del 4,5% del PIB, del qual un 0,7% correspon a les autonomies. La meta del 2012 era del 6,3%, del qual un 1,5% era de les comunitats. Ahir, però, el comissari europeu d'Economia, Olli Rehn, va obrir la porta a suavitzar aquests límits. La Generalitat fa mesos que reclama més marge perquè admet que serà impossible arribar a l'objectiu de dèficit del 0,7%.

Tot i admetre que la flexibilització del dèficit autonòmic és possible, Montoro s'ha mostrat desafiant. "El debat a Catalunya no és de l'objectiu de dèficit, sinó tornar Catalunya als mercats, és igual que l'objectiu sigui un o sigui un altre si no tens accés als mercats, no tens capacitat per finançar-lo", ha assegurat en referència al fet que la Generalitat només pot finançar els seus recursos gràcies al fons de rescat autonòmic impulsat per l'Estat, ja que els mercats li exigeixen uns interessos inassumibles per prestar-li diners.

stats