Economia 26/04/2013

El govern espanyol aprova aquest divendres noves reformes i més retallades perquè Brussel·les flexibilitzi el dèficit

El consell de ministres anunciarà un nou paquet de reformes i actualitzarà les previsions econòmiques. Rajoy ha descartat, per ara, una pujada d'impostos

Ara / Efe
2 min

Barcelona / MadridEl consell de ministres s'asseurà a la taula de reunió, aquest divendres, amb les sagnants xifres de l'atur publicades aquest dijous per l'Instituto Nacional de Estadística (INE) corresponents a l'Enquesta de Població Activa (EPA) del primer trimestre del 2013: més de 6,2 milions al conjunt de l'estat (per damunt dels 900.000 només a Catalunya), una taxa de més del 27%. La reunió d'avui servirà per actualitzar les previsions econòmiques i per aprovar un nou paquet de mesures, com ja va avançar el mateix Rajoy aquest dimarts, amb dos objectius: per una banda, fomentar el creixement econòmic i, per l'altra, convèncer Europa perquè flexibilitzi l'objectiu de dèficit. Ha transcendit poca informació sobre les noves reformes que s'aprovaran avui, però se sap que seran, principalment, en el sector energètic. També hi haurà mesures d'estímul per als emprenedors, canvis fiscals per fomentar l'activitat de les petites i mitjanes empreses, reformes que afectaran el sistema financer i el de pensions i l'aprovació d'un impost de circulació per penalitzar els vehicles més contaminants, entre altres.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així, l'executiu espanyol revisarà avui les seves previsions macroeconòmiques, que podrien incorporar una caiguda de l'economia de fins a l'1,5% el 2013, un escenari més pessimista que obligarà a adequar també l'objectiu de dèficit i les mesures per aconseguir-ho.

Els canvis s'inclouran en el Programa d'Estabilitat 2013-2016 i en el Pla Nacional de Reformes que l'executiu de Mariano Rajoy remetrà a Brussel·les i que seran la base perquè la UE doni el vistiplau a la previsible flexibilització del sostre de dèficit per a Espanya.

La part fiscal i macroeconòmica estarà recollida en el Programa d'Estabilitat, que inclourà un diagnòstic de l'economia "més prudent i conservador" per a aquest any, com l'ha definit el ministre d'Economia, Luis de Guindos, amb una caiguda del PIB que podria triplicar la inicialment prevista (0,5%).

En un context més recessiu del que s'havia projectat inicialment, seria difícil aconseguir reduir el dèficit al 4,5% del PIB compromès per a aquest any sense fer importants ajustos addicionals tant pel costat de la despesa com pel dels ingressos. Tanmateix, Rajoy va descartar aquest dimecres apujar els impostos, per ara. Així, avui no hi hauria cap anunci per apujar l'IVA o l'IRPF.

Les mesures per a la consolidació pressupostària estaran recollides en el Pla Nacional de Reformes, que també inclourà els canvis per avançar en la modernització, sostenibilitat i competitivitat de l'economia privada i del sector públic.

Segons ha avançat Rajoy, és probable que hi hagi alguna retallada addicional a les previstes en els pressupostos del 2013, però ha assegurat que no serà una tisorada tan dura com la de l'any passat, quan es va aplicar un ajust de 10.000 milions en la sanitat i l'educació, la pujada de l'IVA i la supressió de la paga extra de desembre als empleats públics.

stats