Economia 15/12/2014

Rajoy es matisa: "La crisi ja és història, però les seves seqüeles, no"

El president espanyol obre la porta a nous acords amb sindicats i patronal després de firmar el seu primer gran pacte social en tres anys de govern

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Rajoy amb la ministra de Treball, Fátima Báñez, i els agents socials a la Moncloa en la firma de l'acord d'un programa extraordinari per a l'activació de l'ocupació. EFE

MadridEl president espanyol, Mariano Rajoy, ha firmat aquest dilluns el primer gran pacte social després de tres anys de govern. I ho ha fet obrint la porta a nous acords amb sindicats i patronal fins a finals de legislatura, ja amb l'ull posat a les eleccions generals previstes per al novembre de l'any vinent. Seguint amb els missatges d'optimisme del govern del PP, el cap de l'executiu espanyol ha reiterat les polèmiques declaracions de la setmana passada, en què va assegurar que la "crisi ja és història". Però aquesta vegada ha volgut aportar un matís: "La crisi ja és història del passat, però les seves seqüeles, no", ha dit. "La recuperació no serà completa fins que se senti a les butxaques dels espanyols", ha afegit.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, i coincidint amb la firma de l'acord a la Moncloa, amb els presidents de la CEOE i Cepime, Joan Rosell i Antonio Garamendi, i els secretaris generals de CCOO i UGT, Ignacio Fernández Toxo i Cándido Méndez, a més de la ministra de Foment, Fátima Bañez, el president espanyol ha proclamat també un canvi de cicle per dur a terme més polítiques socials. "Hi ha coses que tots voldríem canviar, però les coses són com són", ha dit fent balanç dels tres primers anys de govern.

"Ara podem fer coses que no podíem fer fa uns mesos", ha afegit, però, obrint la porta a nous pactes perquè té "la convicció que cada cop" podran "fer més en benefici dels espanyols". Està previst que el nou programa extraordinari d'activació de l'ocupació doni cobertura fins a 450.000 caps de família que ja han perdut qualsevol prestació per desocupació amb un subsidi de 426 euros i un extens programa de reinserció laboral.

Els sindicats reclamen més mesures: "Aquí no acaba l'agenda"

El secretari general de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, ha assenyalat que "després d'anys de sequera és d'agrair la pluja", però ha advertit que es pren amb cautela les "campanetes" d'un nou clima per a acords amb els sindicats. "No m'ho creuré fins que no ho vegi", ha replicat tant al president de la CEOE com al de Cepime. Tant Toxo com Méndez han insistit que "aquí no acaba l'agenda" social, perquè per sortir de la crisi "cal recuperar els estàndards de benestar, i queda un llarg camí".

Des d'UGT es demana l'augment del salari mínim interprofessional, l'increment del sous retallats dels funcionaris i mesures per a la reindustrialització. CCOO va més enllà i demana una renda que garanteixi el mínim per sobreviure mentre no es té un lloc de treball, encara que no s'hagi treballat mai, així com també tancar un nou acord per facilitar la negociació col·lectiva, augmentar salaris i mesures per impulsar la demanda interna.

La patronal, satisfeta

Tots els agents socials han celebrat l'acord, però insistint que no és tracta d'una "ajuda" més, sinó d'un complet programa de reinserció per als aturats de llarga durada. "Aquest acord no és una renda de supervivència, sinó un acord per a la il·lusió, ha dit Garamendi. Rosell ha celebrat la situació econòmica actual per a les empreses, que són les que "estan empenyent la sortida de la crisi", i ha assenyalat que "l'emergència social ha de tenir una resposta política adequada i una cohesió social indispensable per al futur del país".

stats