Economia 15/12/2014

Caps de família a l'atur des de fa un any sense cap prestació: el perfil del beneficiari de la nova ajuda de 426 euros

Repassem les condicions per accedir al nou programa per a aturats de llarga durada, que ha firmat el govern espanyol amb els agents socials

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Els agents socials i el govern espanyol han firmat el nou acord per impulsar el programa extraordinari d'activació de l'ocupació aquest dilluns a la Moncloa. EFE

MadridLa ministra de Treball, Fátima Báñez, ha firmat aquest dilluns amb els agents socials a la Moncloa un acord per a aturats de llarga durada. L'anomenat programa extraordinari d'activació per a l'ocupació s'ha gestat durant mesos entre el govern espanyol, sindicats i patronal i té com a objectiu la reinserció laboral dels treballadors que hagin passat a l'atur 12 dels últims divuit mesos. Està previst que beneficiï entre 400.000 i 450.000 persones i es prolongarà durant 15 mesos: des del 15 de gener del 2015 fins el 15 d'abril del 2016, tot i que els subsidis de 426 euros al mes només seran durant un màxim de sis mesos. Repassem els requisits i les condicions per accedir a l'ajuda.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

1.- Responsabilitats familiars: el primer requisit és que el beneficiari sigui el cap d'una família sense cap mena d'ingressos.

2.- Sense protecció: el beneficiari també haurà d'haver esgotat totes les ajudes possibles, tant el programa PREPARA, com el PRODI o la tercera Renta Activa d'Inserció des de fa 6 mesos. Tampoc pot rebre cap subsidi de la comunitat autònoma on visqui o bé del seu ajuntament.

3.- Almenys un any a l'atur: per poder accedir al programa cal haver estat inscrit a les oficines d'ocupació des d'almenys l'1 de desembre del 2014. A més, cal haver estat registrat com a desocupat durant almenys 12 dels 18 mesos anteriors a la data de sol·licitud d'entrada al programa.

4.- Compromís d'activitat: un dels puntals del programa és que no es tracta només de rebre un subsidi, sinó de treballar per aconseguir una feina. En aquest sentit, cal un compromís del beneficiari perquè realitzi totes les accions que determinin els serveis públics d'ocupació o les agències de col·locació que col·laborin amb l'administració. Els beneficiaris tindran pas preferent a totes les activitats de formació patrocinades per l'Estat. En cas de trencar aquest compromís d'activitat, serà expulsat immediatament del programa.

5.- No es podrà rebutjar cap oferta de feina adequada

Un esforç extra per a les comunitats autònomes

El govern espanyol aprova un programa que exigeix el ple compromís de les comunitats autònomes, que tenen la competència d'execució de les polítiques d'ocupació. En aquest sentit, les oficines del SOC -en el cas de Catalunya- seran les encarregades de definir l'itinerari d'inserció ajustat a les característiques del beneficiari del programa, les seves necessitats individuals i oportunitats de l'entorn, així com de realitzar el corresponent seguiment i control de la seva evolució i voluntat d'activació.

stats