Economia 19/03/2019

Criteria va guanyar 1.577 M€ el 2018, un 8% més

La venda d'Abertis i els resultats rècord de CaixaBank disparen els beneficis

Ara
3 min
Les claus  del pas al costat de Fainé

BarcelonaCriteriaCaixa, el hòlding on la Fundació La Caixa té les seves participacions, va obtenir un benefici net de 1.577 milions d'euros el 2018, un 8% més que l'any anterior, segons ha informat aquest dimarts la companyia a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

Els resultats del hòlding de La Caixa es van veure impulsats els 2018 per la venda de la participació del 18,4% d'Abertis en el marc de l'oferta pública d'adquisició (OPA) que van llançar la italiana Atlantia i la constructora ACS, així com per l'aportació més elevada de CaixaBank, que el 2018 va obtenir un benefici rècord de 1.985 milions d'euros, un 18% més.

Criteria, que és propietat al 100% de la Fundació Bancària La Caixa, va ingressar 3.350 milions d'euros per la venda de la participació a Abertis. L’import d’aquesta operació s’ha destinat principalment a la diversificació de la seva cartera de participacions i a reforçar la posició patrimonial de la companyia mitjançant la reducció del seu deute financer.

El valor brut dels actius (GAV) del hòlding de La Caixa va arribar a tancament del 2018 a més de 22.700 milions d'euros –17.500 milions, nets de deute–, en què destaca el 40% de participació a CaixaBank i el 24 % a Naturgy, segons ha informat la companyia.

1.300 M€ invertits

Pel que fa a les inversions, CriteriaCaixa va destinar més de 1.300 milions a fer noves compres, entre les quals destaquen l’augment de la seva participació a Telefónica (fins a un 1,15% addicional), el reforçament de la seva posició a l’empresa d’aparcaments Saba (fins al 99,5%) i la presa de participacions minoritàries en més de vint empreses cotitzades europees de diversos sectors, com ara el gran consum, l’automoció i els béns d’equip, amb un alt nivell de retribució per dividend i una elevada qualitat creditícia, segons la companyia. Aquesta nova línia d’inversió permetrà a Criteria diversificar el risc i garantir noves vies d’ingressos, segons ha explicat Criteria en el seu comunicat.

El deute consolidat del hòlding es va reduir en més de 1.000 milions d’euros el 2018, fins a assolir un deute brut de 5.200 milions. L’agència de qualificació creditícia Fitch ha revisat a l’alça la nota de solvència a llarg termini de CriteriaCaixa i l’ha situat en una qualificació creditícia (ràting) de BBB amb perspectiva positiva. Així mateix, el 2018 el hòlding va obtenir una primera qualificació de Moody’s de Baa2 amb perspectiva estable.

"La nostra estratègia està basada a seguir creant valor a través de les posicions significatives que ja tenim, sense deixar d’estudiar qualsevol possibilitat de creixement que se’ns presenti i que permeti diversificar-nos de manera prudent en companyies i sectors que també ens aporten una rendibilitat elevada per dividend, de manera que assegurem els recursos necessaris per a l’Obra Social", ha assenyalat Isidre Fainé, president de la Fundació Bancària La Caixa i de CriteriaCaixa en un comunicat.

400 M€ per a La Caixa

Al llarg del 2018, CriteriaCaixa va aportar al seu accionista únic, la Fundació Bancària La Caixa, un total de 400 milions d’euros de dividends. La Caixa, primera fundació privada d’Espanya i tercera del món per volum d’actius, va impulsar el 2018 més de 50.000 iniciatives socials, culturals, educatives i de suport a la recerca biomèdica, de les quals es van beneficiar més de 14,9 milions de persones.

El seu pla estratègic 2016-2019 posa el focus en la priorització dels projectes transformadors, entre els quals destaquen la creació d’ocupació, la superació de la pobresa infantil, l’envelliment actiu, l’atenció a les persones amb malalties avançades, la gestió d’habitatges socials i el suport a la recerca mèdica, segons indica Criteria en el seu comunicat.

stats