Economia 30/04/2017

Caos i aglomeracions a l'aeroport del Prat pel nou control de passaports

La falta de personal al control de la Policia Nacional provoca que, fins i tot, alguns passatgers perdin el vol

Selena Soro
3 min
Aglomeracions al control de passaports de l'aeroport del Prat.

El Prat de LlobregatCues i aglomeracions de persones aquest diumenge al control de passaports de l'aeroport del Prat. Els viatgers han denunciat a través de les xarxes socials que la falta de personal ha provocat l'acumulació de passatgers i que alguns d'ells perdessin el vol. Durant l'operació sortida de Setmana Santa ja hi havia hagut problemes per aquesta mateixa raó, segons confirmen fonts aeroportuàries, que també asseguren que la dotació de plantilla de la Policia Nacional, que s'encarrega de comprovar els passaports, no és suficient.

Un dels motius d'aquest caos és el canvi en la normativa per moure's dins l'espai Schengen, que s'ha reforçat com a mesura en la lluita antiterrorista. El canvi es va incorporar el 7 d'abril i implica que els ciutadans comunitaris també han d'ensenyar i esperar les comprovacions del DNI o passaport quan viatgen dins de la Unió Europea si vénen d'un país fora de la Unió. És a dir, el nou control l'ha de passar, per exemple, un francès que ve de Colòmbia o un català que ve del Japó.

Segons fonts policials han informat a l'ARA, el fet que sigui pont ha fet coincidir l'arribada d'una gran quantitat de passatgers al control de duanes en el mateix moment. En ocasions els passatgers de fins a 8 vols arribaven simultàniament a la zona de control. A més, hi ha hagut una detenció de passatgers que viatjaven amb documentació falsificada, per la qual cosa s'ha reduït el nombre d'agents disponible per atendre la resta d'usuaris. Algunes persones han hagut d'esperar fins a tres hores per passar el control.

Alguns vols han esperat els passatgers

Segons explica una de les passatgeres, Sílvia Majó, a les finestretes del control de passaports per a membres de la comunitat europea només hi havia dos policies atenent-los. "Ni tan sols hi havia una cinta que distribuís les cues. Hi havia un Guàrdia Civil que intentava ordenar els passatgers, però no parlava anglès i la majoria de turistes no entenien res", relata. "S'han viscut moments d’angoixa, la cua no es movia i no sabíem què passava. Els nens ploraven, i els pares els havien de pujar a collibè perquè sinó els aixafaven. Hi havia persones amb molta ansietat perquè realment era impossible moure’s", afegeix.

La Sílvia, que tenia un vol a Londres a les 12.30, s'ha enlairat finalment passades les 13.30 hores. "I això que havia arribat amb temps i a les 10.30 del matí ja era a l’aeroport. L’avió l'he pogut agafar perquè el vol ens ha esperat, però moltes de les persones que tenien connexions internacionals no han tingut la mateixa sort", lamenta, i reconeix que els britànics que anaven amb ella al vol cap a Londres han quedat "escandalitzats" pel funcionament de l’aeroport del Prat.

A la porta d'arribades de la terminal 1 és fàcil veure qui s'ha vist atrapat per les cues al control de duanes i qui no. Els desafortunats que s'han hagut d'esperar més d'una hora perquè els revisessin el passaport surten per la porta amb la cara suada i la llengua fora, i fan saber així als familiars que si els han hagut d'esperar no ha estat culpa seva.

Fotografies i vídeos a les xarxes socials

"Hem hagut d'esperar-nos una hora només perquè ens miressin el passaport", explica el Lio, que ve de l'Argentina i ha fet escala a Colòmbia. "Només hi havia tres finestretes obertes, així que anaven molt lents. No entenc per què no posen més gent", afegia.

Tot i que en aquella zona està prohibit fer fotografies –els periodistes tampoc hi tenen accés, si no tenen bitllets per a algun vol–, molts d’ells han tret els mòbils i han pujat vídeos a les xarxes socials, on es veuen atrapades centenars de persones.

El Marcos, empleat d'una agència viatges que s'encarrega de recollir els viatgers que arriben, certifica el caos viscut a l'interior de la duana. "Hi ha persones que s'han hagut d'esperar tres hores. Van molt lents. I el pitjor és que el retard no surt a les pantalles perquè l'avió ha aterrat, el problema és que els passatgers estan atrapats al control", explica, mentre espera pacient que arribin tots els viatgers que du apuntats a la llista.

El gestor aeroportuari Aena ha passat les culpes d'aquest caos a la Policia Nacional, que és qui s'encarrega de revisar els passaports dels viatgers. El director comercial d'Aeroports de Catalunya, Òscar Oliver, també ha demanat a través de Twitter que es busqui una solució a les llargues cues de manera "urgent".

stats